Aktywne Wpisy
Fafulec98 +116
Przeraża mnie, że wywiad z człowiekiem o skrajnie szkodliwych poglądach wykręcił tak absurdalne zasięgi.
#kanalzero
#kanalzero

odyn88 +26
Nie zgadzam się z Braunem w wielu kwestiach, ale w jednej muszę przyznać mu rację – gdy powiedział, że Putin nagle „wyleczył” świat z COVID-u ¯\(ツ)/¯
#kanalzero #koronawirus
#kanalzero #koronawirus

Mam ekspres - jakieś Saeco, ze spieniaczem mleka i trybami na dolewanie mleka spienionego, albo niespienionego.
No i on poza robieniem kawy, ma programy na Capuccino, Latte i różne inne cuda, z których w sumie nie korzystam (bo ja czarną, espresso, ewentualnie trochę mleka które dolewam z kartonika).
Tyle że wychodzi to inaczej niż to co podają w knajpach za 20zł ;)
No i tu pytanie w imieniu gości którzy lubią kawę z knajp - jak to im zrobić w domu?
Moim zdaniem w knajpach po prostu robią mało kawy, dużo mleka i cukru, ale jako że mi to niezbyt smakuje to trudno mi eksperymentować i porównywać ze "starbaksami".
Jakieś porady jak to zrobić?
Bo ja podłączam do ekspresu kartonik z mlekiem 2% prosto z lodówki, naciskam "capuccino" albo inne "latte" no i coś się robi, ale w "starbuniu" lepsze.
Więcej cukru? Sypać do pustej filiżanki, do pełnej? Po porcji kawy, przed mlekiem?
Przyprawy?
Inne mleko? Nie z lodówki?
Inne ziarna, inaczej mielone, inna temperatura (ekspres ma ustawienie "temperatura napoju")?
#kawa
Pokaż espresso i ciastko z kawy po jego zrobieniu. Czy słychać że pompka ma problem z przepchnięciem wody przez kawę?
U mnie w krupsie, obecnie wydialowałem na taką cremę
źródło: 1000013388
Pobierz@Kulek1981: tak, wszystko robi - mieli, parzy, mleko dodaje. Saeco SM6580/10
Nic nie pokażę, bo właśnie sobie chciałem zrobić to mi sie ziarna w domu skończyły :)
Więc w sumie jeszcze muszę coś
Pompki typu ulka, dają 18 bar i jeżeli trafią na opór to robią się cichsze. Przy dobrym ustawieniu, ekspres powinien przycichnąć lekko przy pompowaniu przez kawę, a napar nie powinien lecieć jakby nic po drodze nie było.
Używałem ostatnio mocno tłustej kawy, to ciastka były sztywne. Teraz wsypałem mniej błyszczącą i się potrafią rozwarstwić po wyrzuceniu.
źródło: temp_file4207509834904679717
Pobierzźródło: temp_file7008615795792655613
Pobierzźródło: temp_file7524186217439937284
PobierzMoje ciastko z krupsa. Cienkie, bo piję z jednego ziarna, trzy to na kuban kawy.
źródło: 1000013420
Pobierz@Kulek1981: Tak z pamięci, to moje wyglądały jak Twoje.
Ja będę zdjęcia odpadów robił dopiero jutro jak kawa przyjdzie.
Ale u mnie czarna jest bez zastrzeżeń - przynajmniej w mój gust trafia.
Chciałbym się nauczyć robić kapucziny jak ze starbunia dla gości, a ja jakiś inny gust mam niż reszta ludzi.
@Kulek1981: No ja wiem, a jednak nie wychodzi.
Chociaż ja mam taką hipotezę, że po prostu w knajpie to walą jakieś chore ilości cukru - ja nie lubię, a inni lubią.