Wpis z mikrobloga

@pollos: jeszcze jak. W świecie zdominowanym przez smartfony i kilkusekundowe filmiki wstrzykujące natychmiastową dopaminę do mózgu, wiele osób poszukuje czegoś innego, czegoś, co wymaga poczekania na efekt.

Ilford zamówił po raz pierwszy od lat nowe maszyny do produkcji filmów, Kodak przywrócił produkcję w trybie 24h i wskrzesił m.in. film Ektachrome.

Najgorsze lata analog przetrwał dzięki wykorzystaniu go w produkcjach kinowych. M.in. disneyowskie epizody Gwiezdnych Wojen, Oppenheimer, Dunkierka, La La Land,
  • Odpowiedz
@pollos tylko dlatego tu jeszcze jestem. G---o sie wylewa ale coś tam jeszcze można znaleźć w tych fekaliach. Od jakiegoś czasu już bardziej reddit przeglądam bo więcej kontentu z całego świata, chociaż tam też nie lepiej. Internet to syf obecnie. Albo ja juz zdziadziałem ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@omgemil: dla mnie wygląda jak ta strefa graniczna Korea Północ - Południe co żołnierze stoją naprzeciwko siebie i tam się spotykają politycy z Kimem czy coś tam kiedyś było
  • Odpowiedz
@omgemil: Cyfra nie ma podejscia, po prostu przy analogu jest efekt wow, ze sie robi 'ciezko' proste zdjecie. Przy cyfrze liczy sie co jest na zdjeciu bardziej niz na analogu. Dla tego dla mnie analog to taka zajawka typu 1 klisza na rok. A mowie to ja czlowiek ktory zajechal 2x soniacza a7 i kilka analogow typu minolta 7000, canon ae1, kilka tanszych canonow, canona 1, kilka canonow eosow. Jesli
  • Odpowiedz
@Windows98:

tak sie znasz na filmach xD. musisz sobie poczytac do czego byla wykorzystywana ta klisza i czym byl imax na filmie i o np. aparatach typu fuji tx-1

Był? Przecież IMAX dalej jest, zarówno jako rodzaj kina, jak i w rozumieniu produkcji nagrywanych na taśmie 70 mm. IMAX nie określa rodzaju filmu tylko jego format -
  • Odpowiedz