Wpis z mikrobloga

#raspberrypi Panowie, mam pytanie o setup torrent na RPI5, docelowo chciałbym mieć na RPI5 klienta torrent, pliki będą na dysku nvme (dysk jest na HAT, juz podłączony). sam system jest na karcie SD. Chce używać Qbittorrent i Plex do streamowania na TV. I teraz moje pytanie:

Jak najlepiej ściągać pliki .torrent z których potem klient na RPI będzie ściągał? Jakoś to robić na laptopie i przesyłać na RPI? (jeśli tak to jak?) czy lepiej od razu jakoś ściągać na RPI bezpośrednio? Łącze się z RPI przez VNC ale jak wchodzę na stronę z torrentami przez Chromium to jest to baaaardzo powolne i raczej nic tak nie znajdę z taka prędkością. Z samym qbitorrentem docelowo chciałbym się łączyć przez przeglądarkę, żeby nie odpalać całego vnc. Wiec optymalnie byłoby mieć plik .torrent i łączyć się z qbitorrentem przez przeglądarkę i tylko odpalać ściąganie.
Zaznaczę ze jestem w tym temacie dość zielony, nie mam backgroundu programistycznego i każdy krok robie z tuto rialami. Ale tutaj nie mogę znaleźć.
A może całkiem złe się za to zabieram?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Wiec optymalnie byłoby mieć plik .torrent i łączyć się z qbitorrentem przez przeglądarkę i tylko odpalać ściąganie.

@corran11: nie korzystałem ale patrząc po screenach z neta masz ui identyczny jak w desktopowej wersji, więc możesz sobie przez przeglądarkę dodawać

Druga sprawa to trochę nie czaję czemu system na karcie sd jak masz hat na nvme? możesz mieć jednocześnie system i dane na nvme przecież.
Kryspin013 - >Wiec optymalnie byłoby mieć plik .torrent i łączyć się z qbitorrentem p...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Dzięki za odpowiedz!
W samym qbt juz mogę sobie dodawać pliki .torrent tak samo, klient jest identyczny. ale moim problemem jest - jak ściągać te pliki .torrent zanim je odpalę w kliencie? Chromium działa bardzo wolno. Aktualnie to po prostu ściągam ten pliczek na laptopie i jak go odpalam to się uruchamia qbt i zaczyna ściągać docelowy plik. ale jak to zrobić żeby qbt z rpi mial do nich
  • Odpowiedz
W samym qbt juz mogę sobie dodawać pliki .torrent tak samo, klient jest identyczny. ale moim problemem jest - jak ściągać te pliki .torrent zanim je odpalę w kliencie?

@corran11: na kompie? Albo po prostu bezpośrednio przez search poszukać w qbittorrent.

ale jak to zrobić żeby qbt z rpi mial do nich dostęp?

@corran11: no dodajesz plik do qbittorrent przez przeglądarkę (zielony plusik na screenie wyżej) albo udostępniasz
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Ok, przez moje pokrętne pytanie dałeś mi inspiracje. czyli z grubsza musze połączyć laptopa przez samba z pi i wtedy tam sobie po prostu wrzucać pliki .torrent i potem przez klienta qbt z rpi - poprzez web browser dodać do ściągania.

Wyszukiwarka z klienta nie wchodzi w grę bo pliki .torrent mam z prywatnego trackera i się tam nie znajda

To teraz zostalo ogarnac jak połączyć się przez smb
  • Odpowiedz
@Kryspin013: Ok, przez moje pokrętne pytanie dałeś mi inspiracje. czyli z grubsza musze połączyć laptopa przez samba z pi i wtedy tam sobie po prostu wrzucać pliki .torrent i potem przez klienta qbt z rpi - poprzez web browser dodać do ściągania.

@corran11: to jako przykład.

Bo możesz też po prostu pobrać plik torrent (nie otwierać go lokalnie na pc w sofcie do torrentów), odpalić przeglądarkę, wejść na instancję qbittorrenta
  • Odpowiedz
To teraz zostalo ogarnac jak połączyć się przez smb i mieć dostęp do dysku, bo z tego co widzę to domyślnie łączy się tylko ze źródłem gdzie jest OS, czyli w moim wypadku karta sd

@corran11: skonfigurować sobie zasób samby na rpi i łączyć się z laptopa albo udostepnić zasób windowsowy i podpiąć go sobie w raspberry pi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Dziękuję za odpowiedzi! Odpowiedziałeś na tyle, ze mam teraz trochę zadań domowych żeby to poogarniac, i na pewno mi się to przyda! Szukanie tutoriali to jedno ale wpaść na sposób zrobienia czegoś to inna rzecz. także dzięki

Tylko jedno dopytanie:

Bo możesz też po prostu pobrać plik torrent (nie otwierać go lokalnie na pc w sofcie do torrentów), odpalić przeglądarkę, wejść na instancję qbittorrenta i dodać ręcznie.

W sensie
  • Odpowiedz
  • 0
@eXcore: Brzmi dobrze ;d choć chce na początek spróbować z qbittorrent, wiele lat przyzwyczajenia i na moich trackerach jest najbardziej zalecany, ale dzięki! będę pamiętał w ramach backupu :d
  • Odpowiedz
W sensie ze mogę się przez przeglądarkę połączyć z klientem qbt który jest na RPI i na nim wybrać plik .torrent do otwarcia który jest na moim lokalnym PC? to by wymagało jakiegoś setupu znowu żeby z rpi przeglądać pliki z PC?

@corran11: no tak, sam napisałeś:

samym qbitorrentem docelowo chciałbym się łączyć przez przeglądarkę

Do tego to służy.
  • Odpowiedz
  • 0
@Kryspin013: Faktycznie, działa ;) piękna sprawa ;) wiec tak juz zostawię, będę ściągał normalnie laptopem .torrent i potem jednym klikiem w przeglądarce dodaje do qbt
Dziękuję za pomoc!
  • Odpowiedz