Wpis z mikrobloga

Czy da się jakoś sprawdzić, dlaczego coś napisanego w #javascript się nie wyświetla? Mam tabelkę jQGrid i z jakiegoś powodu po prostu nie działa, ale nie mam możliwości podejrzenia co jest nie tak. Po prostu dane się nie wyświetlają.

Nie szukam oczywiście pomocy w stylu "jak to naprawić", tylko podpowiedzi, czy pisząc kod html / javascript w jakimśtam edytorze tekstu i sprawdzając sobie wynik w Chromie albo Firefoxie, można w jakiś sposób dojść do tego, dlaczego coś co ma się dziać, nie dzieje się. Nie chodzi mi nawet o jakieś super ultra debugowanie, choćby coś lamerskiego a la printy w Pythonie

#programowanie #pomocy #jquery
  • 8
@introligat0r: Pod Ctrl+Shift+S w Firefoxie masz narzędzia deweloperskie, w tym konsolę i debugger. Do wypisywania możesz użyć console.log("dupa") albo zwykłego alert("dupa") żeby zobaczyć do którego momentu kod się wykonuje. Polecam jednak zapoznać się z debuggerem - daje dużo większe możliwości.
podobnie jak koob uzywam niezbędnego w pracy developera narzędzia console.log("dupa"). w skrajnych przypadkach posuwam się do console.log("działa kur*wa") bardzo rzadko ale zawsze skutecznie dziala też console.log(1),console.log(2),console.log(3),console.log(4)... rozdzielające kolejne linie kodu.
@introligat0r: @uirapuru: jednak polecam używać debuggera. W Chrome narzędzia developerskie są dostępne pod F12. W sources można odnaleźć swój plik js i poustawiać tam breakpointy. Niektóre IDE też pozwalają podpiąć debugger javascriptu pod przeglądarkę. A logowanie do konsoli to tzw "dupa debugging" :P. W debuggerze możesz podejrzeć wartości zmiennych, sprawdzać po kolei, instrukcja po instrukcji, jak wykonuje się kod, ogólnie warto się nauczyć z niego korzystać, jak profesjonalnie się zajmujesz,