Aktywne Wpisy

njay +71
#kupujcopolskie
Dzisiaj rozpiszę, które marki kaw rozpuszczalnych są polskie, a które zagraniczne. Ze względu na klimat Polska raczej nigdy nie będzie światowym potentatem kawy, ale wbrew pozorom polskie marki istnieją na rynku i mają się całkiem dobrze.
Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Polskie produkty:
Dzisiaj rozpiszę, które marki kaw rozpuszczalnych są polskie, a które zagraniczne. Ze względu na klimat Polska raczej nigdy nie będzie światowym potentatem kawy, ale wbrew pozorom polskie marki istnieją na rynku i mają się całkiem dobrze.
Zachęcam do kupowania polskich produktów, wspierajmy naszą gospodarkę na skalę swoich możliwości, czyli w zakupach codziennych!
Polskie produkty:
źródło: temp_file8282442092179594491
Pobierz
źródło: temp_file1303014021541931915
Pobierz

Być może dlatego "40 days to learn film" podoba mi się tak bardzo. To... wykład (film? dokument?) nagrany przez Marka Cousinsa, irlandzkiego reżysera i znawcę kina. Cousins nagrał go w czasie pandemii, a cały, prawie 2-godzinny materiał ma postać 40 krótkich lekcji na temat rozmaitych motywów, elementów i myśli występujących w filmach. Cousins (w przeciwieństwie do mnie) z zupełną swobodą dobiera tematy, o których chce mówić, filmy, które kocha i opowiada o tym, co on sam widzi. Uczy zauważać i oswajać wolność odbioru, dodaje odwagi w tym, aby nie bać się skupiać się na tym, co przyciąga naszą uwagę - a przez pokazanie swojej miłości do kina zaraża tą miłością innych.
Bardzo przytulny film, pełen tytułów i reżyserów spoza mainstreamu, z rożnych zakątków świata. Dobrze się go ogląda także "na kawałki" - sięgam po niego, kiedy chcę się uprzytulnić i zanurzyć w zachwycie. Jest dostępny za darmo także na Vimeo: https://vimeo.com/399407221
#film #filmy #filmnawieczor #kino
źródło: Screenshot 2025-02-11 at 15-28-49 40 Days to Learn Film on Vimeo
Pobierz@napraforgo: Myślę ze większość z nas tak ma - skutek edukacji w modelu pruskim.