Wpis z mikrobloga

Nie wiem, czy też tak macie, ale ja dopiero od niedawna "pozwalam" sobie na własną interpretację sztuki, muzyki czy filmu. Do tej pory miałam wrażenie, że do odbioru dzieł sztuki istnieje "właściwa odpowiedź", a moje zadanie jako odbiorcy polega na jej odnalezieniu (lub przyswojeniu interpretacji tych, którzy są do tego "uprawnieni" - a ja nie jestem na tyle dobrym i osobnym odbiorcą, żeby mieć na własne myśli przyzwolenie). Po obejrzeniu filmu od razu szukałam opisów jego interpretacji w internecie tak, jakby wolno było mi pomyśleć o nim jedynie to, co zostało już przez kogoś innego powiedziane.

Być może dlatego "40 days to learn film" podoba mi się tak bardzo. To... wykład (film? dokument?) nagrany przez Marka Cousinsa, irlandzkiego reżysera i znawcę kina. Cousins nagrał go w czasie pandemii, a cały, prawie 2-godzinny materiał ma postać 40 krótkich lekcji na temat rozmaitych motywów, elementów i myśli występujących w filmach. Cousins (w przeciwieństwie do mnie) z zupełną swobodą dobiera tematy, o których chce mówić, filmy, które kocha i opowiada o tym, co on sam widzi. Uczy zauważać i oswajać wolność odbioru, dodaje odwagi w tym, aby nie bać się skupiać się na tym, co przyciąga naszą uwagę - a przez pokazanie swojej miłości do kina zaraża tą miłością innych.

Bardzo przytulny film, pełen tytułów i reżyserów spoza mainstreamu, z rożnych zakątków świata. Dobrze się go ogląda także "na kawałki" - sięgam po niego, kiedy chcę się uprzytulnić i zanurzyć w zachwycie. Jest dostępny za darmo także na Vimeo: https://vimeo.com/399407221
#film #filmy #filmnawieczor #kino
napraforgo - Nie wiem, czy też tak macie, ale ja dopiero od niedawna "pozwalam" sobie...

źródło: Screenshot 2025-02-11 at 15-28-49 40 Days to Learn Film on Vimeo

Pobierz
  • 1
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach