Aktywne Wpisy

jan_pawulon5 +70
Wykopki doradźcie, mam sąsiada który stracił dwie nogi przez cukrzyce i siedzi tak w domu bez niczego. Ma 1700 zł najniższej renty które przeznacza na jedzenie i szlugi. Pomagam mu, chodzę po jedzenie i podstawowe sprawunki.
Bardzo mi go szkoda, chłop nie ma w domu ani telewizji ani dostępu do podstawowych informacji. Chciałbym mu kupić jakiś używany telewizor z dekoderem czy nawet jakieś głupie DVD żeby miał co oglądać bo jak na
Bardzo mi go szkoda, chłop nie ma w domu ani telewizji ani dostępu do podstawowych informacji. Chciałbym mu kupić jakiś używany telewizor z dekoderem czy nawet jakieś głupie DVD żeby miał co oglądać bo jak na

mickpl +650
Dobieram panele i optymalizatory. Optymalizatory mają w danych technicznych Isc max. 11 Adc, a ten parametr w przypadku paneli wynosi 11,3 A przy STC, natomiast przy NOCT już tylko 9,2 A. Jak na to spojrzeć z praktycznego punktu widzenia?
#fotowoltaika
pozatym Ciebie interesuje prad a nie moc,a prad z paneli rosnie z temperatura
przy 75C temp ogniwa masz ok 105-110% pradu Imp czyli u ciebie do 12A
sprawdz dane techniczne swojego panela i bedziesz mia podany wspolczynik nazywany przewaznie "Temperature coefficients of Isc" czyli jak prad rosnie z temperatura
źródło: 17-07-2024
Pobierzźródło: panel
Pobierzźródło: 29-03-2024
PobierzTe panele juz 4 lata leżą na dachu, w kwietniu będzie 5 lat
źródło: 7-08-2024
Pobierz@Mateos2 ten współczynnik temperaturowy to 0,044%/°C. Przy wzroście o 50 °C to wyjdzie 2,2%, czyli jakieś 0,25A.
W innym data sheet'cie, tym razem na stronie producenta, znalazłem, że max Isc dla optymalizatora SE P404 to jednak 11,75A. W takim układzie dalej jest na styk, bo 11,35+2,2%=11,6 [A]
Czy niesie ze sobą jakieś ryzyko przekroczenie Isc choćby o 0,1A?
Widzę, że
Całkowicie nowe panele przez pierwszy rok mają najwyższe parametry więc jeśli pójdzie z dymem to dosyć szybko.
Zwłaszcza że w upał elektronika źle znosi dochodzenie do maksymalnych parametrów