Wpis z mikrobloga

Czy parametry STC są osiągalne w realnym funkcjonowaniu?
Dobieram panele i optymalizatory. Optymalizatory mają w danych technicznych Isc max. 11 Adc, a ten parametr w przypadku paneli wynosi 11,3 A przy STC, natomiast przy NOCT już tylko 9,2 A. Jak na to spojrzeć z praktycznego punktu widzenia?

#fotowoltaika
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zakrentas: W Polsce chyba marzec to najbardziej krytyczny okres. Bywa jeszcze bardzo chłodno - a jednocześnie słońce już potrafi być dość wysoko w południe. Jak dojdzie doświetlenie światłem odbitym od zalegającego śniegu to irradiancja zapewne może być spora, większa niż typowa w warunkach STC. Robiłem zimowe próby ze światłem odbitym (i bez) - wzrost produkcji rzędu +15% (a może i więcej, bo miałem ograniczonej wielkości arkusz odbijający). Ale ja specem
  • Odpowiedz
tak, STC sie widuje a czasami nawet wiecej niz STC
pozatym Ciebie interesuje prad a nie moc,a prad z paneli rosnie z temperatura
przy 75C temp ogniwa masz ok 105-110% pradu Imp czyli u ciebie do 12A

sprawdz dane techniczne swojego panela i bedziesz mia podany wspolczynik nazywany przewaznie "Temperature coefficients of Isc" czyli jak prad rosnie z temperatura
  • Odpowiedz
@Zakrentas: W sumie 26 takich paneli. Jesli dobrze pamietam to jeden string 16 a drugi 10 sztuk. Najwiekszy pik jest gdy słońce wychodzi po dłużej chwili zza ciemnej chmury i wtedy jest taki strzał mocy i robi rekord
zibizz1 - @Zakrentas: W sumie 26 takich paneli. Jesli dobrze pamietam to jeden string...

źródło: panel

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@bialy100k: @Mateos2 @zibizz1 dzięki!
@Mateos2 ten współczynnik temperaturowy to 0,044%/°C. Przy wzroście o 50 °C to wyjdzie 2,2%, czyli jakieś 0,25A.
W innym data sheet'cie, tym razem na stronie producenta, znalazłem, że max Isc dla optymalizatora SE P404 to jednak 11,75A. W takim układzie dalej jest na styk, bo 11,35+2,2%=11,6 [A]
Czy niesie ze sobą jakieś ryzyko przekroczenie Isc choćby o 0,1A?
Widzę, że
  • Odpowiedz
@Zakrentas: tldr prawdopodobnie pójdzie z dymem, pytanie tylko kiedy.
Całkowicie nowe panele przez pierwszy rok mają najwyższe parametry więc jeśli pójdzie z dymem to dosyć szybko.
Zwłaszcza że w upał elektronika źle znosi dochodzenie do maksymalnych parametrów
  • Odpowiedz