W moim przekonaniu premier Donald Tusk się kwalifikuje pod artykuł 127 Kodeksu karnego, o zmianie ustroju siłą; to jest bardzo ciężki artykuł, od 10 lat do dożywocia - powiedział w środę prezes PiS Jarosław Kaczyński.
choć Kaczyński nie jest prawnikiem wedle mojej wiedzy
@Latarenko: pokaż nam jedną osobę skazaną w III RP za łamanie konstytucji ( ͡°ᴥ͡°) a jeśli przyjdzie ci do głowy wyskoczyć z Trybunalem Stanu to doczytaj jakie ma możliwości w kwestii wymierzania kar ʕ•ᴥ•ʔ
@danob99: jak można publikować coś czego nie ma? Nie ma trybunału bo nikt z tamtych sędziów nie został poprawnie wybrany. Pis to na co potrzeba bylo trzech kadencji (by wymienić cały skład TK) zrobił w jedną na rympał i stąd jest ta cała afera. Trybunał konstytucyjny to taki ostatni bezpiecznik poza prezydentem by rząd nie uchwalał głupiego prawa jak na przykład to, że prezydent odwołuje prokuratora krajowego. Dlaczego jest to
@danob99: myślę, że najczęściej ludzie myślą o tym:
Kodeks Karny Art. 231. § 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Odnośnie przejęcia TVP (Bodnar nadal nie przedstawił zgodnie z czym zostało to zrobione), nie respektowania SN i TK.
@Latarenko: pis wytarł sobie konstytucją mordę, następnie resztki wziął i przeżuł, a następnie wypluł. Jeśli Tusk miałby iść siedzieć, to Duda niech lepiej już sobie kupi zapas okularów do celi.
pis wytarł sobie konstytucją mordę, następnie resztki wziął i przeżuł, a następnie wypluł. Jeśli Tusk miałby iść siedzieć, to Duda niech lepiej już sobie kupi zapas okularów do celi.
@markus666: Mogą siedzieć w jednej celi, mi to nie przeszkadza.
#polityka #konfederacja
źródło: temp_file7181012294493118000
Pobierzkazali mu tak mówić to tak mówi
choć Kaczyński nie jest prawnikiem wedle mojej wiedzy
a co dokładnie złamał? Jeżeli chodzi Ci o publikację wyroków to łamie tak samo jak PIS łamał.
@Latarenko: pokaż nam jedną osobę skazaną w III RP za łamanie konstytucji ( ͡° ᴥ ͡°) a jeśli przyjdzie ci do głowy wyskoczyć z Trybunalem Stanu to doczytaj jakie ma możliwości w kwestii wymierzania kar ʕ•ᴥ•ʔ
Komentarz usunięty przez moderatora
Kodeks Karny Art. 231.
§ 1. Funkcjonariusz publiczny, który, przekraczając swoje uprawnienia lub nie dopełniając obowiązków, działa na szkodę interesu publicznego lub prywatnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Odnośnie przejęcia TVP (Bodnar nadal nie przedstawił zgodnie z czym zostało to zrobione), nie respektowania SN i TK.
@darek-jg: wikipedia twierdzi, że jest doktorem nauk prawnych, więc chyba jest "prawnikiem" a przynajmniej coś tam w teorii powinien wiedzieć.
Aczkolwiek użycie tego paragrafu byłoby raczej jeszcze trochę przesadzone.
@r4x4: o widzisz a mi się kojarzył z historią jakoś
@markus666: Mogą siedzieć w jednej celi, mi to nie przeszkadza.
źródło: t_20230722
Pobierz