Wpis z mikrobloga

Zawsze jak jest temat pensji minimalnej to jest problem, że wzrośnie bezrobocie. A potraficie to podeprzeć jakimś dowodem gdzie znacząco wzrasta bezrobocie po podniesieniu minimalnej? Bo ja czytałem opracowanie, gdzie wykazano, że jednak nie ma wpływu. Znam te wszystkie opowiastki, że ogranicza się możliwości ludziom wchodzącym na rynek pracy, młodym itd itd ale proszę o dowody jak to im bezrobocie skacze. Bo jak nie ma dowodów to chyba trochę będzie #bekazprawakow ?

Nie jeden kraj podnosił już pensje minimalne, więc na pewno jakieś dane są? Nie mówię oczywiście o Wenezueli tylko jakiś kraj na poziomie, europejski np.

I nie mówcie: a może by tak pensje dać 10 000 od razu? Chodzi oczywiście o podwyżki drobne, tak jak jest to wszędzie a nie wielkie, żeby wyśmiać teorię

#ekonomia #gospodarka #prawica
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

I nie mówcie: a może by tak pensje dać 10 000 od razu? Chodzi oczywiście o podwyżki drobne, tak jak jest to wszędzie a nie wielkie, żeby wyśmiać teorię

@RPG-7: dopisałem już, nie wiem czy widziałeś:I nie mówcie: a może by tak pensje dać 10 000 od razu? Chodzi oczywiście o podwyżki drobne, tak jak jest to wszędzie a nie wielkie, żeby wyśmiać teorię
  • Odpowiedz
@wykopowy1: ale takie rpzeskalowanie i powiedzenie "dajmy 10000" nie ma na celu nikogo wyśmiać, a raczej pokazać absurd takiego myślenia. Niektórym łatwiej wtedy wyobrazić sobie skutki konkretnego działania :) POdniesiemy troszeczkę -> ceny wzrosną troszeczkę, podniesiemy dużo -> ceny wzrosną dużo.
  • Odpowiedz
@kluen: dobra, z logicznego punktu widzenia się zgadza - nawet ja tak mówię. Ale skoro takie zjawisko jest, pensje są podnoszone, więc można podać dowód, że pensje wzrosły i bezrobocie też. A nie widziałem takich danych nigdzie i zależności

@Aleksander_Newski: jestes w stanie podać dane gdzie zostało to pokazane? Podwyżka pensji i wzrost bezrobocia w tym okresie?
  • Odpowiedz
@wykopowy1: Polska opiera się na mikrofirmach gdzie podniesienie płacy do np 2000 dla 10 pracowników to załóżmy 4000 miesiecznie w plecy ( w rzeczywistości więcej bo zus itd). Żeby odbiło się bez echa ten pracownik o tych samych kwalifikacjach musi zrobić 400 zł więcej miesięcznie. To niekoniecznie jest takie proste z naszą koniunktura
  • Odpowiedz
@Kura_Wasylisa: ja wiem kolego, potrafię to zrozumieć. Dla mnie to jest logiczne. Ale skoro to jest prawda to chciałbym dowodu, to nie jest coś co działo się 100 lat temu, pensje są podnoszone teraz, więc wszelkie dane na pewno są dostępne. Takie zjawiska się dzieją, więc i można pokazać dowody
  • Odpowiedz
@RPG-7: jakbyś podał dowód to by nie było dyskysji :) Ja w teorii rozumiem, ale skoro się to dzieje naprawdę to czemu nie ma żadnych dowodów na to? Pokaż mi te zależności na jakimś przykładzie z życia. Nie wymyślone historie o pracodawcach
  • Odpowiedz
@Kura_Wasylisa: no tak, bo oczywiście ciężko jest pokazać: w 2012 roku podniesiono pensję minimalną o 60 euro, w ciągu 11 miesięcy jak widać na załączonym wykresie bezrobocie wzrosło o 1,3 pkt %. Jakby takie zjawiska istniały to chyba nie byłby to problem i możnaby "zmasakrować lewaka"?
  • Odpowiedz
@wykopowy1: Empirycznie trudno podac przykład ponad wszelką wątpliwośc jakiego wymagasz dlatego, że stopa bezrobocia zależy od wielu czynników. Właśnie dlatego, że jest związek kwoty minimalnej i bezrobocia kwotę minimalną podnosi się delikatnie aby jej wpływ na bezrobocie był jak najmniejszy.

Druga sprawa, że wpływ wzrostu kwoty minimalnej na wzrost bezrobocia jest najsilniejszy w rejonie gdzie duży % pracujących zarabia pensję minimalną. Teoretycznie jeśli wszyscy zarabialiby więcej niż kwota minimalna to
  • Odpowiedz