#informatyka #linux czy ktos moglby mi odplatnie pomoc z zainstalowaniem linuxa? potrzebuje go zainstalowac na starym lapku a za cholere nie wiem jak, myslalem aby zainstalowac wersje puppylinux, bo ma niby najmniejsze wymagania, chyba ze cos innego ? chodzilo mi o to ze tam mam windowsa 10 i po prostu samo klikanie po oknach laguje, help
@kawasoo: pobież sobie ISO. Wgraj na pendrive za pomocą programu Rufus albo YUMI. Podłącz pendrive do kompa. Uruchom kopa i napierdzielaj prawdopodobnie f2 aż pokaże ci się menu biosa. Wypiecz zakładkę boot i ustaw tam że ma się bootować z pendrive. Dalej postępuj zgodnie z instrukcjami jakie ci się wyświetlają
@amamoh: @khrop @ka-lol @ka-lol @walokid @sirpingus dziekuje za liczne odpowiedzi, udalo mi sie zainstalowac ubuntu tak jak pisal kolega z pendriva z ISO, dziala znakomicie, okna sie duzo szybciej klikaja niz na windowsie na ktorym stal ten 'lapek' co do lapka to tak naprawde to jest chyba tablet w obudowie laptopa, wiem ze jest celeron i chyba 4 gb ramu nie wiem jakiego, ale pewnie
@ka-lol VivoBook-15-ASUS-Laptop-X540MA-X543MA:~$ isbrelease -a Command 'isbrelease' not found, did you mean: command 'lsb_release' from deb lsb-release (12.0-2) Try: sudo apt install <deb name> dzieki za pomoc moze pv?
Nigdy nie rozumiałem w szkole takich osób, po co i dlaczego. W sumie się zawsze zastanawiałem czy to dobrowolna decyzja dziecka, czy po prostu p------i rodzice #szkola #edukacja
@kawasoo: jest zawsze wersja Windows 10 32 bit, na starszych laptopach działa całkiem dobrze
jaki to laptop? najstarszy jaki testowałem miał jeden rdzeń i dwa wątki i dawał rade, chociaż 4gb ram wydawać się może zbyt małą ilościa
pomóc to mogę nawet nieodpłatnie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Na początek naciśnij kombinację klawiszy Ctrl + alt + t
I wpisz:
lsb_release -a
Command 'isbrelease' not found, did you mean:
command 'lsb_release' from deb lsb-release (12.0-2)
Try: sudo apt install <deb name>
dzieki za pomoc moze pv?