Wpis z mikrobloga

#excel #pomocy mam wykres slupkowy z 3 roznymi danymi dla 3 segmentow wiekowych. Te trzy dane sa o roznej wartosci np. 1200 A, 0,5% B, 1 C, jak zrobic taki wykres aby slupki byly widoczne. Przy dwoch wartosciach nie ma takiego problemu, bo dodaje wykres pomociczy, ale z trzema mam wyzwanie xd Na zdjeciu do czego daze.
LaaN - #excel #pomocy mam wykres slupkowy z 3 roznymi danymi dla 3 segmentow wiekowyc...

źródło: image

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LaaN:
To co chcesz zrobić, trzy skale na jednym wykresie, zasadniczo ma mało sensu, bo byłoby nieczytelne, dlatego Excel ma ograniczenie do 2 skal.
Najprostszym obejściem byłoby jak wyżej kolega radzi - te wartości idące w tysiące podzielić przez 1000 albo 100 i przedstawiać na tej samej skali, co wartości jednostkowe i zawrzeć info w legendzie, że ta seria danych jest wyrażona w tysiącach, ta w sztukach, a ta w
  • Odpowiedz
ale nie mam wartosci w tysiacach, mam w procentach 0,5%, 1000, i 1

@LaaN: a dlaczego to tagujesz #excel? pokaż na kartce jakbyś to narysował bez excela skoro ci się nie podoba odpowiedź @Deladomboix
możesz też to pokazać na skali logarytmicznej, ale jeszcze mniej sensu ma niż to twoje zadanie

to już lepiej każdą cechę pokaż w podziale na grupy wiekowe, niż każdą grupę z takim
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@heniek_8: ale co mi sie nie podoba? przemnozenie wartosci ma sens, tylko wtedy zrodlo danych zmienia sie na absurdalne liczby i nie bede mogl ich pokazac poza slupkami, ktore odzwierciedla sens.

heniek, ale ja chce pokazac 3 dane do 3 roznych grup wiekowych, wiec czemu uwazasz to za balagan? Wtedy widac, jakie wartosci stoja za dana grupa wiekowa.
  • Odpowiedz
@LaaN: ale jak pokazujesz 3x3 to równie możesz pokazać 3 cechy z podzialem na wiek
te słupki które pokazałeś będziesz miał inaczej przemieszane, ale dane te same, zamień wiersze z kolumnami w definicji wykresu
  • Odpowiedz
wtedy mam tak

@LaaN: i o to chodzi
tylko jest pytanie czy da się w excelu wyskalować to na jednym wykresie, czy trzeba zrobić 3 oddzielne
jak robisz prezentację to przecież nikomu nie zależy czy są 3 obrazki sklejone obok siebie, czy jeden - ważna jest historia którą masz do opowiedzenia
  • Odpowiedz