Wpis z mikrobloga

Jest tu jakiś spec od ledów i smarthome? Mam dwa ledy w dwoch pokojach. do każdego z nich jest 1 zasilacz + 1 kontroler Zigbee LED Smart Controller (bez przycisku żadnego). Żeby było łatwiej zrozumieć, mam:

Małą centralkę "Smart Gateway RSH-GW018"
Pilot Remote Control 4Zone RF CCT
R1 - pasek led w pokoju 1 + zasilacz + 1 kontroler Zigbee LED Smart Controller
R2 - pasek led w pokoju 2 + zasilacz + 1 kontroler Zigbee LED Smart Controller

R1 ładnie przechodzi proces wprowadzania w stan parowania (tzw proces on-off-on-off-on, LED zaczyna wtedy pulsować, migać) i łączy się z centralką bezproblemowo i mogę sterować z telefonu.
R2 nie mogę z niczym się połączyć, ani nawet nie mogę go wprowadzić w stan parowania.. mimo licznych prób powtarzania tego procesu. Cały czas ebany świeci, i nie chce migać..
R1 i R2 nie łączą się z pilotem.. mimo że próbowałem na różne sposoby.
Ktoś wie gdzie jakiś błąd jest? (pomijając że błędem było robienie tych ebanych ledow - przycisk w kuchni w zabudowie z*bal się po 2 miesiącach, na szczęście naprawili w ramach gwarancji..
Na routerze Funbox 6 wymusiłem ustawienie częstotliwości 2.4ghz, wyłączając zupełnie 5ghz. Bez tego nie mogłem połączyć centralki do WiFi
#led #smarthome #komputery #elektryka #remontujzwykopem
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czasami kontroler nie przechodzi w tryb parowania, jeśli pasek LED jest uszkodzony lub źle podłączony:

Odłącz pasek LED: Spróbuj uruchomić kontroler bez podłączonego paska LED i sprawdź, czy zaczyna migać.
Sprawdź napięcie zasilacza
Zamień zasilacz lub kontroler (R1 - R2)
  • Odpowiedz
  • 0
@WykoZakop: Nie rozumiem, jak mam uruchomić kontroler bez podłączonego paska led, na tym kontrolerze nic nie ma
Zamiana ma sens.
Co do pilota masz pojęcie? BO wydają się być niekompatybilne.
  • Odpowiedz
Pasek LED może mieć zwarę i kontroler może zabezpieczyć się przed przeciążeniem
/
Smart Gateway RSH-GW018 działa na protokole Zigbee, a Pilot Remote Control 4Zone RF CCT działa na protokole RF (Radio Frequency), więc te dwa urządzenia nie będą się ze sobą komunikować bezpośrednio.

Wifi > Bramka Zigbee>Kontroler (Zigbee)>LED
Lub
  • Odpowiedz
  • 0
@WykoZakop: Dziękie wielkie za pomoc, powoli rozjaśniasz co i jak. Rozumiem że ten pilot póki co do zwrotu bo nic z nim nie zdziałam? Byłbyś w stanie dać jakieś lepsze rozwiązanie, nawet jeśli miałoby to dla mnie oznaczać dodatkowe wydatki? Bo chyba widziałem kontrolery Zigbee WiFi + RF i działłałoby to na zasadzie (teoretczynie według mnie):
R1 > wifi > Zigbee kontroler - Pilot - smartfon > LED
R2 >
  • Odpowiedz
widziałem kontrolery Zigbee WiFi + RF i działłałoby to na zasadzie (teoretczynie według mnie):

Tak, masz racie są takie ale:
RF jak i Zigbee nie mam "jednolitego" standardu transmisji
Jeśli kupisz urządzenie od "X" to nie znaczy że będzie działał z urządzeniem od firmy "Z"
Jeśli kupisz pilot Zigbee, to może działać jedynie z np. żarówkami (zigbee) a nie z kontrolerem
  • Odpowiedz