Wpis z mikrobloga

Tak w dużym skrócie ktoś wytłumaczy w sumie dla laika jakie są plusy i minusy gdyby wygrał Trump i to samo poproszę gdyby wygrała jednak Kamala Harris
Część rzeczy znam, ale nie jestem w to aż tak bardzo zagłębiony więc byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś wytłumaczył
No i oczywiście jak wynik wyborów będzie miał znaczenie dla PL

#usa #kiciochpyta #pytanie #wybory #ukraina
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xydeN-: Ogólnie to tak - w dupie mam wewnętrzną politykę stanów, ale Trump prawdopodobnie przestanie wysyłać uzbrojenie na Ukrainę i wymusi w ten sposób pokój. Rosja się dozbroi w ciągu 2-3 lat i jak w tym czasie sobie nie r------e mordy, to wykończą już Ukrainę, a my będziemy mieli granicę z Rosją powiększoną. Dlatego ludzie się boją w Polsce prezydentury Trumpa.
  • Odpowiedz
@xydeN- jak Trump wygra to do poniedziałku każdy będzie musiał umieć cyrylicę, a potem wymiana paszportów, bo zostaną utworzone stany zjednczone rosji ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@xydeN-: Also, zapomniałem dodać jedną rzecz - Polska ma obowiązek(jak większość krajów na świecie) przyjąć uchodźców wojennych z sąsiednich krajów. A zgadnij gdzie ci ludzie będą uciekać, jak Ukraina upadnie. To będzie dla nas katastrofa.
  • Odpowiedz
@xydeN-: Słabsza Rosja to silniejsze Chiny, więc Trump zapewne będzie dążył do szybkiego zakończenia wojny, niestety na warunkach Rosji. Rosja to obecnie żadne zagrożenie dla USA, nie to co Chiny
  • Odpowiedz
@xydeN-: Ekonomicznym. To dwie największe gospodarki światowe, konkurujące ze sobą od dekad. Chiny rozbudowują swoje wpływy w Azji Południowo-wschodniej i próbują tego samego w krajach Azji Środkowej i Afryce, by poszerzać rynki zbytu i rozciągać korytarze transportowe. Teraz mogą eksploatować słabą pozycję Kremla, a za chwilę zapewne spróbują podnieść rękę na Tajwan i przejąć trakty morskie na Morzu Wschodniochińskim. Nim się nie obejrzymy przegonią USA
  • Odpowiedz