Wpis z mikrobloga

Sprzedaż kredytów spadła r/r 20%, a deweloperom... o połowę.

Co to oznacza drodzy państwo, ano to, że oferta idzie z dołu i obecne ceny są wywalone ponad zdolność rynku. Po drugie nima ynwestorów, bo tylko osoba z co najmniej umiarkowanym stopniem niepełnosprawności bierze po tych cenach pod flipa czy najem.

Dla pocieszenia dodam, że sprzedaż spadnie bardziej.

#nieruchomosci
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przecież to jest policzone z BK2%, a to się dopiero kilka miesięcy temu skończyło. Na teraz mają 200 rezerwacji.

@Khaine: W samym III kwartale sprzedaż wyniosła 751 lokali wobec 875 w analogicznym okresie 2023 r.
  • Odpowiedz
W samym III kwartale sprzedaż wyniosła 751 lokali wobec 875 w analogicznym okresie 2023 r.

@ryfke: To też może być jeszcze reakcja na zapowiedzi BK0, gdzie ludzie kupowali w panice mieszkania przekonani że jeszcze ceny w--------i 50% do góry jak będzie rząd pompował balona. Powolna normalizacja tak de facto trwa dopiero od 2-3 miesięcy a i tak nie jest normalnie, bo żeby było normalnie, to rząd by się musiał z
  • Odpowiedz
@mickpl ok, a możesz zdefiniować, jaką średnią cena transakcyjna metra w Warszawie (wg NBP) to będzie już ten zawalony rynek? I w którym kwartale się tego spodziewasz? Wtedy się założymy i przegrany usunie konto, ok?
  • Odpowiedz
@mickpl: no ale skoro jesteś taki pewien, to chyba wiele nie ryzykujesz? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ale tak, masz rację, nie poświęciłem lat swojego życia na budowę konta na wykopie. Tylko nie wiem, czy to ja powinienem się w tej sytuacji wstydzić...
  • Odpowiedz
@mickpl of początku roku trochę kupuję i sprzedaję, bo dpadek i takie tam. Nadal mnóstwo osoby kupuję za gotówkę, słyszałem nawet, że większość...

Bez interwencji polityków nic się nie zmieni ;( mogliby w tydzień wprowadzić podatku od pustostanów i wielu mieszkań, ale nie, chcą, żeby Polska wymierała, dla własnej korzyści.
  • Odpowiedz