Wpis z mikrobloga

Odnośnie flipu cmentarnego, to niesprawiedliwe, że do zakupu miejsca na cmentarzu trzeba mieć (w moim mieście) powyżej 70 lat lub zaświadczenie od lekarza o terminalnej chorobie.

Pomyślcie jak ogranicza to chociażby rynek wynajmu takich miejsc. Nie każdego stać na wyłożenie kilkudziesięciu tysięcy na miejsce pochówku (ofc. jeszcze tyle nie kosztują, ale uwolnienie rynku zrobi swoje), a możliwość wynajmu za skromne 300-400 zł / msc, pozwoliłaby wielu rodzinom pogrzebać zmarłych blisko własnego miejsca zamieszkania.

Nie mówiąc już o możliwości flipów, czyli odsprzedaży ładnie skoszonych i odchwaszczonych miejsc, z uregulowaną sytuacją prawną, z niewielkim tylko bonusem za fatygę w cenie.

W żołądku mnie skręca, że niedaleko buduje się cały nowiutki cmentarz komunalny, gdzie mógłbym od ręki wykupić inwestycyjnie kilkadziesiąt kwater, a ten komunistyczny i przeregulowany rząd mi nie pozwala ( ͡° ʖ̯ ͡°).

#nieruchomosci #inwestowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Reevo ludzie by tak robili jakby się dało. W ogóle gdzie jest ręką wolnego rynku, że cmentarzy nie budują prywatni inwestorzy, a państwo się miesza? Ja rozumiem, jak ktoś ma niskie zarobki to może leżeć na komunalnym, ale tam powinna być liczba miejsc ograniczona, dla garstki najbiedniejszych, reszta mogłaby leżeć na prywatnych. Uwolnić cmentarze!!!
  • Odpowiedz
@Reevo

@Czekolatka: Nie mówiąc już o braku regulacji dotyczących eksmisji lokatorów którzy nie opłacają swojego grobu na czas.

Przecież taka eksmisja jest. Nie płacisz za kwaterę to likwidują grób i nie ma znaczenia czy wyznaniowy czy komunalny.
  • Odpowiedz
Nie mówiąc już o braku regulacji dotyczących eksmisji lokatorów którzy nie opłacają swojego grobu na czas.

@Reevo: już widzę te opowieści na mirko, jak to komuś wynajmujący przestali płacić to zamontował monitoring w grobie i zameldował paru innych truposz xDD
  • Odpowiedz