Aktywne Wpisy
hacerking +165
Dobra, czas na wyznania, bo co chwilę jestem atakowany, że żebrakiem. Nie wstydzę się tego, lecz ja dzięki wsparciom choć przez jedną j----ą chwilę czuję się normalny i mogę sobie pozwolić na takie rzeczy jak MC, hottodga itp.
Pewnie zawsze już będę nosił swój krzyż, lecz to ja k---a przeżyłem śmierć siostry, to ja musiałem chodzić w g---o ubraniach, przeżyć j----ą biedę, to mi rodzina odmawiała psychiatry, bo będzie to w papierach.
Śmierć
Pewnie zawsze już będę nosił swój krzyż, lecz to ja k---a przeżyłem śmierć siostry, to ja musiałem chodzić w g---o ubraniach, przeżyć j----ą biedę, to mi rodzina odmawiała psychiatry, bo będzie to w papierach.
Śmierć
Zielonka021124 +18
Programista15k (18k B2B) here, 25 lat i dobijam 5 lat w branży. Poważnie rozważam pisanie matur jeszcze raz i pójście na lekarski lub lek-dent. Sytuacja w branży IT oraz ostatni wylew artykułów/postów o lekarzach (nie będę oceniał) to trochę potęguje i w sumie nie wiem co myśleć.
Uprzedzając - wiem, że jestem zielonką jak i widziałem podobne tematy na wykopie (a na tagu #programista15k to już wyłącznie narzekanie - żeby
Uprzedzając - wiem, że jestem zielonką jak i widziałem podobne tematy na wykopie (a na tagu #programista15k to już wyłącznie narzekanie - żeby
Schizofrenia prawdopodobnie jak się okazuje NIE JEST chorobą genetyczną ¯\(ツ)/¯
Kolejny cios w biomedyczny paradygmat psychologii i psychiatrii
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165178123006418
Schizofrenia i Projekt Ludzkiego Genomu: Schizofrenia, długo uznawana za zaburzenie genetyczne, była jednym z głównych celów badań w ramach Human Genome Project. Projekt ten miał na celu odkrycie genetycznych przyczyn chorób, w tym schizofrenii, na podstawie wcześniejszych badań rodzinnych, adopcyjnych i bliźniaczych.
Brak odkrycia genu powodującego schizofrenię: Mimo rozległych badań obejmujących różne metody genetyczne, nie zidentyfikowano żadnego genu odpowiedzialnego za schizofrenię. Zamiast tego odkryto prawie 300 polimorfizmów
Zbyt późno żeby czytać 10 stron naukowego tekstu jeszcze po angielsku ( ͡° ʖ̯ ͡°)
LINK: PORTALZDVPY
@R4vPL:
Nie czytałem tego artykułu jeszcze, na razie tylko te highlighty, ale np w "Ekopsychiatrii" jest szereg innych czynników wymienionych, które znacznie zwiększają szanse na schizofrenię i większość z nich ma związek ze współczesnym trybem życia, systemem rodzinnym czy zażywaniem substancji. Mieszkanie w mieście np jest dużym predyktorem schizofrenii z powodu betonu i hałasu, braku roślin.
Ponadto w historiach schizofreników bardzo często przewija się motyw traumatycznego życia
Artykuł sprzed 5 lat na tym portalu z d--y co prawda, ale to jest typowo poppsychologiczna papka. Ta etiologia "dziedziności" bardziej pewnie wynika z tego, że skrzywdzeni ludzie (straumatyzowani) tworza kolejnych straumatyzowanych ludzi, bo powtarzają schematy, nieświadomie.
Ogólnie poza mainstreamem to mainstreamowe podejście do psychiatrii i model biomedyczny jest krytykowany ze względu na dehumanizacje pacjenta i raczej próbuje się dojść do humanistycznych metod. Np meaning therapy. Wiele wskazuje też na to, że depresja to też nie jest żaden "uszkodzony" mózg w stylu niedoboru jakichś neuroprzekaźników tylko poprawna reakcja organizmu na s-------y dookoła świat ¯\(ツ)/¯
No tak może być ¯\(ツ)/¯
Ludzie z automatu już dzisiaj odrzucają porady w stylu "idź pobiegać, jedz dobrze, wysypiaj się", a naprawdę w większości przypadków by to pomogło w zupełności bez faszerowania się specyfikami o szerokich skutkach ubocznych często w stylu dysfunkcji seksualnej. Czasami oczywiście ktoś już robi to wszystko, ale wtedy znowu, raczej wszystko z twoim mózgiem okej, po prostu warunki życiowe lub socjo-ekonomiczne Cię d----------ą albo wszystko
Tylko widzisz, problem z biomedycznym modelem chorób psychicznych jest taki, że łatwo w ten sposób zdehumanizowac pacjenta próbując "leczyć" te choroby jak różne choroby związane chociażby nie wiem, z tarczycą w których obiektywnie można ocenić co jest nie tak.
A pomija się przy tym konteksty społeczne, ekonomiczne, rodzinne.
Nawet część poprawnych genów może być unieczynniona a te nieprawidłowe uaktywnione. Pytanie jak chcesz środowisko zmienić albo wytłumaczyć cokolwiek rodzicom pacjenta czy pacjentowi, bo w większości przypadków efekt
No dlatego to jest problem z psychiatrią w ogóle, bo to samo można powiedzieć o dziecięcej kiedy rodzice myślą, że ich c-----e zachowanie czy zachowanie rówieśników dzieciaka będzie można pokonać siłą woli tego dzieciaka i wsparciem farmakologii, która tylko wygluszy problem.
Jak zmienić? No bez systemowej zmiany co do tego czym są choroby psychiczne i kryzysy to może być ciężko, jak myślimy o tym jak o katarku na który wystarczy
@Inphinitas:
G---o
Psychiatria się bardzo mocno rozwinęła od 100 lat, masz mnóstwo nowych leków psychiatrycznych i warunki się poprawiły. Unieruchomienia pasami są i będą zawsze, nie masz innej możliwości zabezpieczenia pacjenta żeby nie robił krzywdy sobie czy innym. Rozumiem że jakbyś