Wpis z mikrobloga

#dns @cloudeflare #linux #serwerownia Czy są tu jacyś eksperci od konfiguracji dnsów? Mam domenę puszczoną przez cloudeflare i okazuję się że mam jakiś problem z serwerem pocztowym. Otrzymałem dziś informację, że serwer się nieprawidłowo przedstawia:

isp postfix/smtpd[9762]: warning: hostname ##### does not resolve to address 195.149.228.###

isp postfix/smtpd[9762]: NOQUEUE: reject: RCPT from unknown[195.149.228.###]: 450 4.7.1 Client host rejected: cannot find your hostname, [195.149.228.###; from=<######> to=<#####> proto=ESMTP helo=

Podany adres ip jest faktycznym adresem serwera. Jak dla mnie to błędnie jest skonfigurowane sprawdzanie serwera po stronie serwera pocztowego odbiorcy, powinien on odpytać dnsy o pole mx, gdzie dostałby prawidłową odpowiedź z prawidłowym adresem ip, ale generalnie to w tym sprawach jestem lajkonikiem....
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lasic01: Jakbyś podał na priva czy gdzieś adres, to byłoby łatwiej sprawdzić, bo trochę brakuje informacji. Na podstawie tego co podałeś bym się zastanawiał czy poprawnie masz skonfigurowane revDNS'y.

Zgaduję, że w tej chwili wygląda to tak:

mx masz ustawiony
  • Odpowiedz
@Pies_: adresu wolałbym nie podawać o ile nie będzie to niezbędne, ale generalnie to tak wygląda. Tylko teraz co? Zmienić revDNS? Adresów ip cloudeflare raczej nie dopiszę do spfów.
  • Odpowiedz
@lasic01: Jeżeli tak to wygląda, to problem nie jest z spf'em, więc nie masz co kombinować.

Zobacz sobie jak to robią inni, np nask:

$ host -t a
  • Odpowiedz
@lasic01: Właśnie sprawdziłem, rzeczywiście dobrze zgadłem, masz źle skonfigurowane revDNS'y. Jak chcesz ukrywać swoje ip, to rób to porządnie ;)
  • Odpowiedz
@Pies_: generalnie to nie chce się ukrywać za cloudeflarem, bo to w wersji free w moim przypadku i tak bez sensu. chodziło mi bardziej o rozłożenie ruchu i cachowanie. revDNS już zmieniłem, na subdomenę wskazując faktyczny serwer. czy revdns zwraca Ci już pass.dla IP, które znajduje się w MX (ten serwer wysyła pocztę)?
  • Odpowiedz