Wpis z mikrobloga

@KRZYSZTOF_DZONG_UN: Choć też trzeba dodać, że te miejscowości nad Atlantykiem (czyli gdzieś okolice Oviedo), a nie w popularnych miejsach nad Morzem Śródziemnym to w Hiszpanii koniec świata i nikt tam nie chce mieszkać, turystów itd nie ma, nic nie ma. Ogolnie ok jak ktoś lubi spokój.
  • Odpowiedz
@Cumulonimbus_Capillatus-32: No tak, ale wiesz o co mi chodzi- te miejscowości o których pisze Piechociński to małe, opustoszałe miasteczka i wioski na płn- zach Hiszpanii- coś jak te na Sycylii gdzie możesz kupić mieszkanie za 1 euro od samorządu jeśli będziesz tam mieszkać określoną liczbę lat. Wiem, że ceny w PL odleciały kompletnie, ale też trzymajmy się faktów, żeby ktoś nie myślał, że kupi super apartament w tej cenie przy
  • Odpowiedz
@djtartini1: No dobra, ale nadal w takim Alicante czy pod Valencia kupisz taniej niż nad PL morzem i taniej niż w większości PL miast.

W gratisie:
- u nas deweloperski więc +kilka k za m2 na wykończenie, tam deweloperzy sprzedają wykończone, wchodzisz i mieszkasz;
- jak ktoś chce kupić na kredyt i liczy ratę a nie całkowitą cenę to przy tej samej racie kupuje dużo więcej mieszkania bo kredyt w
  • Odpowiedz
No tak, ale wiesz o co mi chodzi- te miejscowości o których pisze Piechociński to małe, opustoszałe miasteczka i wioski na płn- zach Hiszpanii

@djtartini1: p---------e, byłem teraz we Włoszech i sprawdzałem z ciekawości ceny mieszkań w kilku mijanych biurach nieruchomości, za mieszkanie w Weronie czy Padwie wychodziło taniej niż w Poznaniu xD
Domy nad jeziorem Garda też tańsze niż kurnik w Międzyzdrojach
  • Odpowiedz
A w Hiszpanii nie ma prawa, że mogą ci zająć dom squattersi i nie możesz nic z tym zrobić?

@Bragzii: A w PL co możesz zrobić?
Temat ocupas jest mocno rozdmuchany medialnie (imo na 99% przez PL deweloperów).

Wielu zapomina, że w PL też możesz sobie wejść do dowolnego mieszkania, zmienić zamki, sfałszować umowę najmu i nikt cię nie wyrzuci. Może sobie właściciel iść do sądu i dopiero tam ustalać, że ten podpis
  • Odpowiedz
Morzem Śródziemnym to w Hiszpanii koniec świata i nikt tam nie chce mieszkać, turystów itd nie ma, nic nie ma. Ogolnie ok jak ktoś lubi spokój.

@djtartini1: no nie do końca, gęstość zaludnienia nad morzem jest większa niż w głębi kontynentu. Turyści też są tylko głównie hiszpańscy. Okolice piękne Asturia, Galicja. Kraj Basków to w ogóle jedno z najbogatszych rejonów Hiszpanii. ALe jak chcesz do ciepłego morza to jedziesz nad
  • Odpowiedz
Nie ma co szukać dziury w całym, że tylko zadupia w ES są tańsze. Większość mieszkań kiedy porównasz 1:1 warunki jest tańsza w ES niż w PL.

@Arrival: @Xuzoun Ogólnie się zgadzam w 100%, tylko chciałem wyprostować fakty, że te miejsca z opisu Piechocińśkiego to nie są te najbardziej znane miejsca w Hiszpanii.
  • Odpowiedz
@djtartini1: Pełna zgoda :). Co nie znaczy, że się tam źle żyje. Ale racja, że jak ktoś porównuje Międzyzdroje to uczciwie powinien w Hiszpanii też skupić się na popularniejszych kurortach.
  • Odpowiedz
@CybernetycznyMozgKorwina: @L24D: co wy macie z tym okupas? Uslyszal jeden z drugim haslo i powtarza xD to sie zdarza praktycznie tylko w duzych miastach, glownie w Barcelonie i bodajze Maladze. I w to zdecydowanej wiekszosci w mieszkaniach niezamieszkanych, przejętych przez banki. Jak kupujesz mieszkanie na normalnym osiedlu, gdzie w dodatku jest ochrona czy monitoring to sytuacja z okupas nie ma prawa sie wydarzyc.
  • Odpowiedz