Wpis z mikrobloga

#budownictwo #diy #dom #prawo
Cześć,
Planuje na działce na start postawić coś w stylu załączonego zdjęcia. Pomieszczenie na narzędzia i altana. Nie wiem jednak czy to podlega zgłoszeniu czy nie w świetle obecnego prawa. Jako co kwalifikuje się taki budynek? Ni to altana, ni to domek narzędziowy. Wysokość myślę że 2,5m max, powierzchnia zabudowy nie większa niż 20m2.
Drugie pytanie: czy jeśli w WZ linia zabudowy ma być nie mniejsza niż 6m od płotu sąsiada to dotyczy to również altan czy właśnie domku narzędziowego czy tylko większej zabudowy jak np. dom?

Thx from the mountain
peteQ - #budownictwo #diy #dom #prawo
Cześć, 
Planuje na działce na start postawić co...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@peteQ: Ja bym traktował to budynek gospodarczy. Dla takich gabarytów, jakie napisałeś, będzie ci w takim przypadku potrzebne zgłoszenie, przy czym będziesz mógł postawić 1 taki budynek na każde 5 arów działki. No chyba, ze jesteś rolnikiem, to wtedy luz i nic nie jest potrzebne, jeśli tylko nie będziesz oddziaływał na działkę sąsiada.

A co do drugiego pytania, to zależy jak sie podejdzie do sprawy. Jeśli budowe budynku gospodarczego będziesz
  • Odpowiedz
  • 0
@Alsure dzięki. W zasadzie jest to ujęte jako granica działki a nie płot.
W planach mam w przyszłości postawić mały domek na zgłoszenie jedynie, nie na pozwolenie.
Czyli jeśli zrobię zgłoszenie na taki budynek jak wysłałem to te warunki zabudowy nie obowiązują tylko rozpatrywane są oddzielnie?
peteQ - @Alsure dzięki. W zasadzie jest to ujęte jako granica działki a nie płot. 
W ...

źródło: Zdjęcie z biblioteki

Pobierz
  • Odpowiedz