Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ish_waw: uwielbiam to, że niezaprzeczalnego eksperta, który na finansach spółek lotniczych zjadł zęby, wykopek nazwie "PRowcem robiącym dla PiSu propagandę wokół tematu CPK", bo jest na tyle głupi, że nie potrafi zrozumieć, że ktoś, niezależnie od opcji politycznej, może chciałby, żeby ten projekt został zrealizowany i że mógłby być szansą na rozwój Polski. To, że projekt ten nie podoba się koalicji rządzącej, nie czyni automatycznie jego zwolenników pisiorami.
  • Odpowiedz
@Wokawonsky: Tak i dlatego ten „ekspert” kolportuje manipulacje dla idiotów gdzie dobudowanie przestrzeni magazynowej w największym hubie lotniczym Europy porównuje się z budową od zera CPK.
  • Odpowiedz
@Wokawonsky:
A tutaj to słynne zjedzenie zębów przez Pana Macieja, linia w której dyrektoruje to rak jakich mało, i akurat sytuacja lini nie świadczy najlepiej o jego kompetencjach. Także z tym niezaprzeczalny bym nie szalał :)
https://financialpost.com/transportation/airlines/flair-airlines-owes-ottawa-67-million-unpaid-taxes-cra-seizure-order

https://www.ch-aviation.com/news/138494-canadas-flair-airlines-refutes-viability-reports

https://www.tripadvisor.com/Airline_Review-d13635959-Reviews-Flair-Airlines
  • Odpowiedz
  • 5
@Wokawonsky No jeśli on się na czymś zna, to na zarządzaniu w liniach lotniczych, a nie na inwestycjach publicznych. Projekty infrastrukturalne to kompletnie inna działka, niż lotnictwo cywilne. A ten się wypowiada o projektach greenfield itd., gdzie jego cv nie wskazuje na jakąkolwiek wiedzę czy doświadczenie w tym temacie.
  • Odpowiedz
@Wokawonsky: byłoby fajnie jakby ten typ rzeczywiście był za tym projektem i prezentował to w sposób bezstronny. Tylko niestety już wiele razy leciał równo z pisowskimi spinami politycznymi, nie tylko dotyczącymi samego projektu, a i w tym temacie zdarzało mu się naginać fakty. Więc w obecnym momencie wiarygodność tego typa jest równa zeru
  • Odpowiedz
@ish_waw: No właśnie z tym zarządzaniem to też bym nie szalał, spójrz proszę jak sobie radzi linia w której aktualnie pracuje, i to na jego działce się głównie wykłada.
  • Odpowiedz
@ish_waw: zarządzanie w liniach lotniczych obejmuje inwestycje, w tym rozbudowę lotniska, więc zakładam, że Wilk ma jakiekolwiek pojęcie o tym, na ile skomplikowana jest rozbudowa części lotniska, na pewno większe pojęcie niż randomowy wykopek posługujący się internetem i chłopskim rozumem.

A ten się wypowiada o projektach greenfield itd., gdzie jego cv nie wskazuje na jakąkolwiek wiedzę czy doświadczenie w tym temacie.

@ish_waw: powiem ci w tajemnicy, że CV
  • Odpowiedz
  • 0
@Wokawonsky No właśnie nie, zarządzanie w linii lotniczej nie obejmuje inwestycji w lotniska, linie kolejowe itd., ani w ogóle jakoś specjalnie w aktywa trwałe.

Nawet flota lotnicza to leasing, więc ewentualne zarządzanie nią nie wskazuje na jakąkolwiek wiedzę o analizie opłacalności inwestycji w aktywa trwałe. Wiesz tylko tyle, że za tyle i tyle takich i takich samolotów będziesz płacił tyle i tyle miesięcznie, nie różni się to specjalnie od leasingu floty
  • Odpowiedz
@ish_waw: Gdzie tu jakaś treść i argumenty w tych tweetach?
Przecież, wiadomo, że na pustej ziemi łatwiej coś zbudować niż rozbudowywać istniejącą, wciąż muszącą funkcjonować infrastrukturę.
  • Odpowiedz
@Izuberton: na budiwaniu lotnisk się nie znam.
Natomiast pracowałem przy budowie dróg dłuższą chwilę z ludźmi którzy zjedli zęby na budowie.
I uważali że wybudowanie autostrady w szczerym polu jest łatwiejsze niż wybudowanie mostu w mieście.
Generalnie budowanie "pod ruchem" jest przewalone.
Dlaczego bo jak budujesz od zera to tylko budżet cię ogranicza.
A jak na istniejącej infrastrukturze to musisz robić uzgodnienia z innymi uczestnikami.
  • Odpowiedz
@Sl_w_k_1: @Gonzzo ja też się nie znam na budowaniu, ale chciałem zauważyć, że to wszystko zależy od szczegółów. Rozbudowa terminala jest trudna pod ruchem? Zależy na czym polega i od tego zależy czy jest trudna trochę czy bardzo, czy w ogóle. Często terminale pasażerskie są budowane jako długie rochodzące się promieniście ramiona, więc rozbudowa jednego polega na jego wydłużeniu.

Tak samo postawienie nowego terminala - jeśli zaplanowano na to
  • Odpowiedz
  • 0
@Wokawonsky Kurde “zakres zainteresowań” ( ͡° ͜ʖ ͡°). No to ja zawodowo liczyłem wszystkie inwestycje w średniej wielkości banku, tj wszystko musiało przejść przez moje biurko. Publicznych nie liczyłem, ale bardzo się tym interesuje i mam trochę wykształcenia w tym kierunku - tyle, że wg mnie stanowczo za mało na tak grube tematy, że stanowią właściwie w pewnym stopniu o kształcie całego państwa.

No ale Wilk Maciej
  • Odpowiedz
@ish_waw niczego nie dowodzi ten przykład. Od kilkunastu lat mam do czynienia z różnymi dużymi budowami i modernizacjami. Modernizacja pewnej linii do produkcji trwa juz 5 lat i potrwa jeszcze 2. W międzyczasie wyszło że potrzebna jest nowa linia do produkcji i powstała wraz z budynkami infrastruktura towarzyszącą w 2 lata. Żeby coś rozbudować to trzeba coś rozmontować i zmodernizować a pbiekt musi pracować normalnei w tym czasie.
  • Odpowiedz