Wpis z mikrobloga

#infopigula

Za infopigula:

Lufthansa za 600 mln € wybuduje we Frankfurcie największy i najnowocześniejszy lotniczy port przeładunkowy w Europie do 2030 r. Planuje przejmować polski rynek cargo, który miał być ważnym zarobkiem CPK pod Warszawą.

Ma mieć 330 tys. m2 i umocnić Frankfurt jako centralny węzeł cargo w Europie. Lufthansa niedawno ogłosiła też kluczowe zmiany w swojej strategii dot. Polski – chce operować co najmniej 2x razy w tygodniu na odcinku Frankfurt-Warszawa lub Frankfurt-Katowice i zwiększyć obsługę towarów z i do Polski.

Już teraz udział Lufthansy Cargo w polskim rynku frachtowym wynosi 19,5%, 2x więcej niż rok temu.

Port we Frankfurcie może podważyć sens ekonomiczny CPK, które miało przynieść Polsce miliardy zł z obsługi cargo. Wg planów rządu PiS po licznych opóźnieniach port w Baranowie miał powstać do 2028 r. Wg nowego rządu najwcześniejszy termin to 2032 r. Tak długi czas budowy podważa m.in. ekspert Maciej Wilk. (3 źródła)

CPK to jest lipa ogolnie, nam sie nie oplaca, na szczescie braciom niemiaszkom sie oplaca i rozbuduja we Frankfurcie CARGO bo przeciez wiadomo, kto dostaje duza czesc cla. BRAWO! BRAWO!
Wszyscy usmiechnieci? To jedziemy dalej!
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mesulete: czemu wy się ciągle czepiacie mnie i piszecie "że sie u nas nie opłaca" jak ja tylko porównałem ile oni wydadzą na rozbudowę - istniejącej już infrastruktury - a ile my stawiając całość od nowa.
  • Odpowiedz