Wpis z mikrobloga

Jest taki tag #druk3d?
Ano jest!
Dzień dobry.
Cały weekend oglądam drukarki 3d, weźcie pomóżcie.

Warunki wyjściowe:
- majsterkowicz jestem, dużo drukuję sobie na warsztat, kupiłem gruza 50+ do remontu, to i też się może przydać,
- jedną drukarkę tanią już mam, ale chyba jej minął resurs, bo sypie się wszystko na potęgę, coś tam druku liznąłem,
- wiem, że jest kult Prusy, i kult BambuLab, ale Prusa odpada, musi być komora zamykana. Co najmniej ze względów praktycznych.
- czy powinna być komora grzana? Próbuję ustalić...

Warunki brzegowe:
- do 4500zł z VAT
- musi sobie radzić z materiałami "trudniejszymi" typu ASA, ABS, z włóknami choć jeszcze nie próbowałem.

Z góry dzięki za pomoc.
Na Facebooku na grupie już byłem, zdania są podzielone po równo pomiędzy dwie marki jak poniżej.
Pozdrawiam!

Co byście brali, druk głównie warsztatowy, jakieś części maszyn czy do starego samochodu? do 4,5k

• BambuP1S bo Bambu jest najlepsze 3,1k 33.3% (10)
  • BambuP1S AMS bo będę żałować że nie kupiłem 4.5k 56.7% (17)
  • QidiTech Q1 Pro bo wystarczający (Bambu_sucks)2.5k 6.7% (2)
  • QIDI TECH X-Plus 3 bo nowsza niż poprzednia 3,5k 3.3% (1)

Oddanych głosów: 30

• 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Def_:
Prusa to takie apple, nie ma sensu.

jeżeli będziesz miał komorę to będzie ona grzana, stołem i głowicą, w zupełności wystarczy, już wtedy siliniki pracują w podwyższonej temperaturze.

I komora wcale cool nie jest, ale ja to jestem staromodny i mam szkło i psikam dimafixem bo mnie trzęsie jak widzę wszelkiego rodzaju rafty i
  • Odpowiedz
@Def_: bierz bambu i się nie zastanawiaj. Najwyżej AMS dokupisz sobie, jak teraz kasy brakuje, choć to bardzo wygodne ustrojstwo.

- czy powinna być komora grzana? Próbuję ustalić...

nie musi być grzana osobną grzałką. Jak masz stół grzany, to praktycznie zawsze jest problem w drugą stronę - stół ZA BARDZO grzeje komorę, dlatego bambu ma wentylator komory, by starać się jej nie przegrzać za bardzo (przykładowo na stołach 55-65'C, to
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@SanFable: @smk666: U mnie dimmafix też był ciągle w ruchu! Ale mam kota, który uwielbia patrzeć jak drukuję. Czasem rozrabia, potrąci łapą kartę SD i druk przerwany, w końcu też wsadzi gdzieś łapę i będzie. Siedzi i czeka na te sprężynki, żeby z nimi ganiać po domu i doprowadzać małżonkę do szału. Stąd i pomysł na komorę. Odnośnie @smk666 rozumiem, ale tak sobie wymyśliłem, żeby teraz jednak
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
ak masz stół grzany, to praktycznie zawsze jest problem w drugą stronę - stół ZA BARDZO grzeje komorę, dlatego bambu ma wentylator komory, by starać się jej nie przegrzać za bardzo (przykładowo na stołach 55-65'C, to jak cała komora tyle uzyska, to już brakuje marginesu by skutecznie chłodzić hotend, i PLA w nim za bardzo miękknie w extruderze i cloga potrafi zrobić - dlatego wyskakuje ostrzeżenie by uchylić drzwiczki by poprawić przewiew
  • Odpowiedz
a Pan @smk666 wyżej chce powiedzieć, że póki nie rozbierzesz, nie złożysz to nie wiesz jak to działa i problemy (głównie z niewiedzy) będą i tak.

@SanFable: @Def_
Dokładnie o to mi chodziło - fajnie jest zacząć od takiej drukarki pół-DIY za grosze aby samemu ją złożyć, skonfigurować, zrozumieć jak to działa i jak radzić sobie z problemami. Nie będzie szybka, jakość nie będzie bez kupy zabawy najlepsza ale
  • Odpowiedz
@Def_: przy tym samym case kupiłem bambu lab P1S z AMS i jestem zadowolony. Sporo drukuję z ASA. Normalnie brałbym prusę gdyby nie to, że nie mają komory :/
  • Odpowiedz
nie musi być grzana osobną grzałką. Jak masz stół grzany, to praktycznie zawsze jest problem w drugą stronę - stół ZA BARDZO grzeje komorę, dlatego bambu ma wentylator komory, by starać się jej nie przegrzać za bardzo (przykładowo na stołach 55-65'C, to jak cała komora tyle uzyska, to już brakuje marginesu by skutecznie chłodzić hotend, i PLA w nim za bardzo miękknie w extruderze i cloga potrafi zrobić

@hrumque:

oj poplynales
  • Odpowiedz
@sylwek2k wiadomo że będzie mniej, bo jakaś ucieczka ciepła zawsze jest, nad stołem będzie cieplej pod stołem będzie trochę chlodniej
W praktyce (pomimo włączonego wiatraka komory na 50%) po kilku godzinach druku i 65 stopni stołu mam około 50 stopni w komorze, co najmniej. W przypadku abs-u można by wyłączyć wentylator komory albo grzać bardziej ale w przypadku Asa nie ma żadnego problemu z za niską temperaturą w komorze i jakąś
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 0
@smk666 @SanFable @Andr3v @sylwek2k @Kryspin013

Cześć, Dzięki za rady i dzięki wszystkim za głosy.
Zamówiłem BabuLab PS1. Tak jak radziliście, AMS sobie dokupię później, zawsze jest taka opcja, a w przypadku Qidi takiej opcji nie ma.
Przyszła już, bo brałem od polskiego pośrednika, dlatego droższe niż na stronie. Doszedłem do wniosku, że serwery i komputery, które instaluję w obiektach, koniecznie potrzebują mojego logo, i drukarkę koniecznie należy
  • Odpowiedz