Wpis z mikrobloga

Córa lvl. 5 ma w tym roku w planie zajęć w przedszkolu dwa razy w tygodniu po pół godziny katechezy. WTF?
Dla porównania, ma 'aż' raz w tygodniu pół godzinki angielskiego (i na tym koniec zajęć dodatkowych).

#religia #szkola #przedszkole
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@kureci_paratko: Oczywiście, chęć wypisania została już zgłoszona. Co jest dość zabawne, ponieważ to chęć uczestnictwa w katechezie powinna być zgłaszana, a nie rezygnacja z niej. Wychowawczyni podeszła do tematu ze zrozumieniem i sama rozłożyła ręce i przewróciła oczami kiedy zapytałem czy naprawdę mają tylko jedną lekcję angielskiego vs. dwie katechezy.
Generalnie była nieco zaskoczona moim pytaniem o to, co szkoła proponuje dzieciom, które nie uczęszczają na katechezę (i namawiała żeby
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@lavinka Na szczęście nie musi, i nie będzie. Rzecz w tym, że nikt nie uzgadniał niczego wcześniej z rodzicami (według prawa oświatowego przedszkolach katecheza odbywa się tylko na życzenie rodziców).
  • Odpowiedz
@lavinka

@MrSyme: A ktoś ci kazał zapisać dziecko na religię? Przecież nie musi chodzić.

No chyba raczej problemem jest, że nie trzeba zapisywać dziecka. Większość bierze z automatu, że skoro nie wypisujesz dziecka z religii to zgadzasz się na uczestnictwo w tych zajęciach.
  • Odpowiedz
@lavinka to bardzo miło. W końcu zaczyna się coś zmieniać i dochodzimy do normalności. Boli jednak ta kwestia poruszona przez ciebie. Przecież jest tyle różnych innych możliwośc, napędzania rozwoju, kreatywności czy wyrównania poziomu względem innych dzieci niż wpajanie religii w tak małe dzieci -.-
  • Odpowiedz
@kureci_paratko: To było 6 lat temu. Więc nie teraz. W mojej szkole, gdy chodziłam do niej na przełomie lat 80 i 90, też trzeba było dzieci na religię zapisać, a ja nigdy nie byłam zapisana, więc nie chodziłam. Proste. Ludzie podpisują we wrześniu kartki bez czytania, a potem płaczą. :)
  • Odpowiedz
Ludzie podpisują we wrześniu kartki bez czytania, a potem płaczą.

@lavinka:
Nie tylko.

W szkole mojego syna parę lat temu religia zaczynała się już od początku września, a zbieranie deklaracji uczestnictwa miało miejsce dopiero na pierwszym zebraniu gdzieś w
  • Odpowiedz
@RandomowyMirek: A i to samo jest z fluoryzacją. Ona nie jest obowiązkowa. Fluor jest toksyczny. Nigdzie na zachodzie od dawna nie robi się fluoryzacji, tylko w krajach bloku wschodniego. Nic to nie pomaga, dzieci nadal mają próchnicę. Nie mają jej za to dzieci w krajach zachodnich, gdzie fluoryzacji nie ma. Odmówiłam fluoryzacji na piśmie i moje dziecko nie miało. Nadal nie ma próchnicy, co w Polsce w wieku 12 lat
  • Odpowiedz