Wpis z mikrobloga

Całe olx widzę zawalone ofertami najmu. I to lokalami, które rok temu by zeszły na pniu, a dwa lata temu by się o nie ludzie licytowalil.

Boomerzy obrali serio dziwny kurs na lokowanie pokoleniowych oszczędności. Każdy ma po 3 kurniki pod najem, a tera nie ma komu nawet tego wynająć, a jak ktoś jednak wynajmie to taki sukces, że ło panie XD

Jak będzie postępować taka posucha to za rok część będzie pewnie oddawana za darmo, byle ktoś płacił czynsz dla administracji.

#nieruchomosci
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mickpl: Rynek najmu jest przewrotny. Bylo już super duże ATH podczas covidu, później przyszli ukraincy i było eldorado, później znowu ATH. Najwyżej ceny spadną i tyle, tak jest ze wszystkim, nie ma co się podniecać xD
I tak jest dużo drożej niż było jeszcze 2-3lata temu. A jak ktoś wynajmuje mieszkanie po babci czy takie które kupił za 6k za metr w 2017-2019 roku to wygrał życie. W kilka lat
  • Odpowiedz
Jak będzie postępować taka posucha to za rok część będzie pewnie oddawana za darmo, byle ktoś płacił czynsz dla administracji

@mickpl: Nie wiem kto to plusuje xD to fantazja
  • Odpowiedz
  • 36
I tak jest dużo drożej niż było jeszcze 2-3lata temu.

@sezonowiec1: Nieprawda. Ceny gwałtownie podskoczyły jak się rozpoczęła wojna na Ukrainie, ale po kilku miesiącach zaczęły spadać, a od roku spadki czynszów przyspieszają.

W tym momencie ceny są wyraźnie niższe niż 2 lata temu. Takie raportowano w grudniu 2022: https://www.bankier.pl/wiadomosc/Korekta-cen-zahaczyla-o-kawalerki-do-wynajecia-Znow-dominuja-jednak-wzrosty-8463437.html
  • Odpowiedz
Każdy ma po 3 kurniki pod najem, a tera nie ma komu nawet tego wynająć, a jak ktoś jednak wynajmie to taki sukces, że ło panie

@mickpl: to teraz policz tych wszystich co mają teraz poniżej 60 lat i inwestują całą swoją kasę w kurniki na wynajem. Gdy 60 latkowie przejdą na emeryturę za 5-7lat to będziemy mieli następny 1 mln nowych mieszkań oraz z 1-1,5 mniej ludzi. Jak oni
  • Odpowiedz
  • 10
@acpiorundc: To jest akurat mały pikuś. Za ok. 5-7 lat przyspieszy liczba zgonów będą się masowo zwalniać masy lokali na osiedlach z płyty, gdzie teraz mieszka geriatria. To tradycyjnie idzie pod najem, bo mało który wariat bierze taką płytę dla siebie. Spadkobiercy będą to wynajmować PKC bo wbrew pozorom w takich starych blokach są dosyć wysokie opłaty.
  • Odpowiedz
zaraz studenci ruszą wynajmować to się poprawi

@darek-jg: ale to już od 1-2 mc szukają swojego lokum. We wrześniu "oferta" zazwyczaj była już wybrana. Teraz już niedobitki szukają mieszkania do najęcia. Narazie oferta rośnie od 1 mc pomimo dużego obrotu najmujących.
  • Odpowiedz
Nieprawda.

@mickpl: Prawda, napisałem 2-3 lata, ale możesz się domyśleć że chodziło mi o okres dużego popytu około 2.5 roku temu jak zaczęła się wojna

W tym momencie ceny są wyraźnie niższe niż 2 lata temu. Takie raportowano w grudniu
  • Odpowiedz
  • 0
dalej drożej niż jeszcze było przed wojną

@sezonowiec1: Dalej jest drożej, ale już tak bliżej 20% drożej. A było 60% drożej. Jak trend się utrzyma to za kilka miesięcy wrócimy do cen "sprzed wojny" i dalej będą lecieć. Ludzi jest coraz mniej, uchodźcy stale wyjeżdżają, a kurników będzie nawet więcej, bo nie tylko chodzi o te zwalniane, ale te które są w budowie.
  • Odpowiedz
to za kilka miesięcy wrócimy do cen "sprzed wojny" i dalej będą lecieć

@mickpl: Czyli wrócimy do normalności i bardzo dobrze. Niech tak się stanie, chyba że zaogni się wojna, albo będzie kolejny event na skalę światową, czyli coś czego nie da się teraz przewidzieć xd.
  • Odpowiedz
@mickpl: to zdanie mnie ciekawi:

Boomerzy obrali serio dziwny kurs na lokowanie pokoleniowych oszczędności.

W co mogli wsadzić kasę aby zarobić więcej? Wg mnie podjęli zajebista decyzję, nic przecież nie dało takiego zwrotu inwestycji jak mieszkania.
  • Odpowiedz
@mickpl: ale oni bez zamknięcia już są na zero , kupili 15 lat temu, wynajmowali przez ten czas, a teraz jest to warte 3 razy tyle. Niech sprzedadzą za ile kupili czyli poniżej rynkowej i zejdzie im na pniu. W tej inwestycji niestety dla nas wszystkich wygrali. Śmiejąc się z ich decyzji zaprzeczasz faktom.
  • Odpowiedz
@mickpl: wlasnie jakis idiota kupil 8 metrowe mieszkanie w wawie za 300k. No nie wiem czy jest dobrze. Mam nadzieje, ze ten kto to kupil poniesie tego konsekwencje.
  • Odpowiedz
Nie wiem kto to plusuje xD to fantazja

@sezonowiec1: nikt tego nie czyta, pisowcy zrobili z majkela pożytecznego idiotę i plusują wszystko jak leci
majkel zwyczajnie zwariował i p------i głupoty pod plusy tylko
  • Odpowiedz