Wpis z mikrobloga

Pytanie z takich remontowych, chce wymienić stare 1 calowe rury centralnego ogrzewania na PEX i tu moje pytanie, mam 7 grzejników i do każdego muszę osobno wypuszczać rurki z rozdzielacza czy podzielić np na 4 sekcje? Na początku myślałem że zrobię tak jak było wcześniej że była rura od zasilania i powrotu i było kolanami rozdzielane na grzejniki czy jednak PEX nie ma takiego przepływu żeby obsłużyć to wszystko na jednej sekcji?
#kiciochpyta #remontujzwykopem #remont
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Pitaq: Możesz zrobić jedną rurą i trójnikami odejścia na grzejniki. Tylko, że kwestia średnicy. Zaczynasz np. fi25 później trójniki 25/16 i do grzejników odejścia fi16. Gdzieś redukcja fi25/fi20 itd. Ale to przykładowo bez znajomości mocy grzejników, temperatur w instalacji i tym samym przepływów to ciężko określić konkretne średnice. Z mocami to można chociaż oszacować. Możesz podzielić na 4 sekcje, jak podejrzewam sekcja = pomieszczenie i wtedy mniej kombinowania ze średnicami.
  • Odpowiedz
@Pitaq: Można robić na trójnikach, tylko trzeba odpowiednio stopniować średnice. Niemniej jednak jeśli tylko masz taką możliwość, to rób na rozdzielaczu, bo taka instalacja w zasadzie nie wymaga regulacji i zadziała "na bank", i dodatkowo masz praktycznie zerowe ryzyko że kiedykolwiek coś gdzieś zacznie przeciekać (zero połączeń pod podłogą) i nie zastanawiasz się nad średnicami tylko robisz wszystko 16-tką, ewentualnie 20-tką jeśli mowa o bardzo dużym grzejniku. PEX jest tani
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@michcio Chyba zrobię tak że wypuszczę każdy grzejnik osobno na sekcji, wszędzie będzie 16 PEX, w dolnych pomieszczeniach jest graciarnia i mały warsztat to nie będzie mi przeszkadzało że idą rury pod sufitem czy dołem, na piętrze mam 4 grzejniki, na półpiętrze 1 grzejnik i dwa na dole, rur nie będę krył, także dam skręcane kształtki
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@funkykoval Ciężko mi powiedzieć jakie moce, 3 grzejniki mam 60x80cm płytowe, dwa takie jeszcze stare panelowe 120x60 cm i jeden żebrowany żeliwny na półpiętrze
  • Odpowiedz