@moll no dzisiaj właśnie tłukłem tłuczkiem cyca z kury to tłukłem normalnie, ale tak od dziecka byłem nauczony żeby przez folię, a i deska się nie brudzi.
@Camuflash: tak jest szybciej i "czyściej", jeśli lubisz jeść plastik. Krój trochę cieniej i bij delikatniej, za to częściej przewracaj. Najesz się mniej plastiku i nadal będzie to odpowiednio cienkie
@Camuflash: nie lepiej pokroić pierś w poprzek? Z zasady p----i się nie bije tluczkiem, tylko schab. Pierś to delikatne mięso, szkoda trochę je tak katowac
tak jest szybciej i "czyściej", jeśli lubisz jeść plastik. Krój trochę cieniej i bij delikatniej, za to częściej przewracaj. Najesz się mniej plastiku i nadal będzie to odpowiednio cienkie
@moll: w jaki sposób ten plastik miałby przeniknąć do mięsa skoro styka się z nim przez maksymalnie kilkanaście sekund i nie jest poddany żadnemu procesowi termicznemu?
@depay rozcinam je tak żeby jedną pierś "rozłożyć jak skrzydła", wsadzam w woreczek taki np po bułkach i delikatnie (!) rozbijam trochę. Nie walę nie wiadomo z jaką siłą i torturą. Mięso jest wtedy (przynajmniej dla mnie) bardziej miękkie i nawet noża nie trzeba. Tu już rozbite i wyciągnięte z siatki.
@Camuflash: @fuuYeah @Krupier jeśli n--------a w to mięso jak w swoją starą to ten woreczek pod koniec jest poszarpany. Jak przerywa ciągłość woreczka foliowego to uwalnia mikrodrobinki plastiku w sposób mechaniczny i je wtłukuje w mięso
@moll no autora to jest mocno napieprzane widać. Ja delikatnie je rozbijam. Kurczaka delikatnie, schabu nie rozbijam bo u mnie w mięsnym stekują od razu i jest zajebiste.
@Camuflash: i o to mi chodzi, bo to widać u niego na zdjęciu. Gdyby nie ten woreczek to zrobiłby dziury w mięsie
A ja w ogóle odzwyczaiłam się od woreczka i przy delikatnym ubijaniu umycie potem wszystkiego nie nastręcza problemów, bo nie mam brudnego otoczenia, same narzędzia. Tym bardziej że na desce i tak potem przyprawiam, więc ona jest tak czy inaczej potem do umycia
#heheszki #gotowanie #gotujzwykopem #jedzzwykopem
@fuuYeah: z punktu widzenia zdrowia no to tak, lepiej żeby latało po kuchni niż w jedzeniu ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@moll: w jaki sposób ten plastik miałby przeniknąć do mięsa skoro styka się z nim przez maksymalnie kilkanaście sekund i nie jest poddany żadnemu procesowi termicznemu?
Tu już rozbite i wyciągnięte z siatki.
A ja w ogóle odzwyczaiłam się od woreczka i przy delikatnym ubijaniu umycie potem wszystkiego nie nastręcza problemów, bo nie mam brudnego otoczenia, same narzędzia. Tym bardziej że na desce i tak potem przyprawiam, więc ona jest tak czy inaczej potem do umycia