Wpis z mikrobloga

Cześć,
Myślę nad zakupem #thermomix lub #lidlomix

Ma ktoś i może polecić lub odradzić? Powiedzieć coś czego nie piszą w sponsorowanych artykułach i porównaniach xd?
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zmoll: to jest g---o irytujące wprowadzające chaos i dziesiątki niepotrzebnych czynności które przy normalnym gotowaniu nie występują. Kup se lepiej jakiś robot planetarny lepiej na tym wyjdziesz.
  • Odpowiedz
@Zmoll: nie mogę ani polecić ani odradzić, bo to specyficzny zakup, któremu ułatwi życie, a inny powie, że g---o i szkoda kasy..
optymalnie będzie kupienie używanego i sprawdzenie, a jak nie wyjdzie to odsprzedanie..

aha - termomix bez dostępu do cookido sporo traci, więc przy zakupie musisz też wziąć pod uwagę abonament roczny 200zł.
  • Odpowiedz
@piekuo: hmm.. mi w lipcu ściągnęło 200.. ale to może dlatego, że to tylko przedłużenie było..
no to właśnie, TM był drogi i robi się jeszcze droższy, więc Lidlomix jets coraz bardziej sensowną alternatywą..
  • Odpowiedz
W tm płacisz za dostęp do przepisów, dla mnie to przegięcie zwłaszcza, że cena urządzenia jest wysoka. Alternatywą jest jeszcze robot kohersen, spoko cena i ma sporo przydatnych akcesoriów w zestawie np. łopatkę do wyrabiania ciasta.
  • Odpowiedz
@Zmoll: Mi znacznie ułatwił codzienne gotowanie, przyspiesza wiele czynności, chociaż wiadomo ludzie są różni, nie każdemu odpowiada gotowanie w tego typu urządzeniu. Ja tm lubię, jest wiele smacznych obiadów, których zrobienie zajmuje 5-10 minut realnej pracy i nie trzeba stać nad garnkiem.
Nie brałam pod uwagę lidlomixa i zamieniników z uwagi na ich wyglad i to, ze nie wyobrażam sobie przeliczania każdego przepisu.
Do wypieków nie używam, wygodniejszy jest dla
  • Odpowiedz
@Zmoll: Używam głównie do wypiekow (super chleby, ciasta, drozdzowki) surówek (wcześniej nienawidziłam tego tarcia marchewki, siekania kapusty i rzadko jedliśmy surowki, teraz jemy więcej warzyw) i do gotowania na parze (szczególnie te przepisy gdzie za jednym włączeniem gotuje ziemniaki, mieso i warzywo).
Obiadu za nas nie zrobi, wiadomo, ale zupy krem są super. Jest parę sztos przepisów, ale są również buble, które są zbytnio udziwnione.

Więcej o tym jakie ma
  • Odpowiedz
Mam lidlomixa. Są takie tygodnie że stoi w spiżarce nieruszony a potem używam kilka dni pod rząd. Na pewno wszystkie ciasta sos z zupy gulasze wychodzą super. Jest to ułatwienie w takiej formie że coś ci się gotuje przez godzinę a ty nie musisz tam w ogóle zaglądać bo masz pewność że się nie przypali. Widzisz że jakiś krok będzie trwało na przykład 10 minut to idziesz w tym czasie zrobić coś
  • Odpowiedz