Wpis z mikrobloga

Na głównej jest temat o wprowadzeniu copilota do win11 i masa komentarzy o linuksie.
Linuks byłby super gdyby ludzie się porządnie za niego wzięli zamiast tworzyć 500 wersji ubuntu i innych.
Na Linuksie można pograć w niektóre gry, pooglądać film czy przeglądać internet ew jak się jest programistom to ludzie chwalą.
W każdym innym przypadku
linuks jest beznadziejny, w większości gier jest mniej fps i inne problemy związane z bibliotekami oczywiście o ile gra się w ogóle odpali, montaż i grafika na linuksie to xd
Powodzenia ze streamowaniem czy nagrywaniem.
Jak nie ogarniasz konsoli to trzeba spędzić grubą ilość godzin na nauce albo zrezygnować z linuksa.
I były dystrybucję nie wspierane od wielu miesięcy a nawet lat a to znaczy między innymi brak aktualnych sterowników i bugi.
Niektóre distro beż konsoli nawet nie zainstalujesz.
Linuks jest dobry tylko jak twój czas jest nic nie warty albo jesteś geekim, linuksa obserwuje pobieżnie od 8 lat głównie na podstawie ubuntu.
Moim zdaniem zmieniło się niewiele i trzeba lubić samobiczowanie i być typem człowieka w-----------o kuzyna żeby jeszcze o to jak świetny jest linuks kłócić się z ludźmi w internecie.

Ten projekt ma sens ale nigdy nic z tego nie będzie jeśli to wszystko będzie tak rozdrobnione bo wszędzie są te same głupotki i bugi a zamiast zrobić coś porządnie to tworzą kolejne uwuntu
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

obserwuje pobieżnie od 8 lat

@Uuroboros: widać.
No szkoda, że Steam Deck chodzi na linuksie xD
Edit:
In March 2022, Linus Tech Tips compared SteamOS 3.0 and Windows 10 performance on the Steam Deck using three gaming benchmarks (including Hitman 3, Doom Eternal, and Elden Ring) showing all three titles having a higher average frames per second on SteamOS compared to Windows 10. Hitman 3 delivered a 19 fps average
  • Odpowiedz
@Uuroboros: Jako użytkownik linuxa ze stażem powyżej 10 ostatnich lat, oraz użytkownik windowsa od czasów 3.1 (używałem 3.11/NT/2000/95/98/XP/7/8, teraz jestem troszkę zmuszony używać 10/11)
Mogę Ci powiedzieć:
- gdyby wszyscy "twórcy" się "zebrali" do kupy - już dawno przegonilibyśmy windows
- gry - steam działa nie narzekam. Gry AAA na początku trzeba odpalić na Windows, po czasie działają na linux+dodatki
- streamowanie + nagrywanie - bawiłem się chwilię, nie miałem problemów
- konsola - stereotyp, możesz przeklikać. Szybciej jest jednak odpalić i wpisać polecenie (i tak dużo użytkowników robi copy&paste więc, gdzie
  • Odpowiedz
@Uuroboros ciekawe spostrzeżenie, szczególnie, że przykładowo w Czechach sporo osób starszych używa właśnie Linuxa (tak, Ubuntu najczęściej). Raz skonfigurowany system służy im długie lata, a zainstalowane aplikacje pozwalają na normalne korzystanie z internetu. Sam instalowałem trzykrotnie pingwina na komputerach starszych osób (60+) i tylko jeden raz musiałem wyjaśnić co i jak działa (jakieś 5 minut). Xfce często na starszym sprzęcie działa dużo lepiej niż windows po aktualizacji. Szczegolnie gdy przeglądanie internetu,
  • Odpowiedz
  • 0
No szkoda, że Steam Deck chodzi na linuksie

@krytyk__wartosciujacy: no szkoda że tego linuksa podobnie jak ludzie wspominają androida ktoś rozwija prywatna firma w zespołach programistów za kasę pod konkretny cel a nie że ktoś się obrazi i zakłada swoją wersję niedorobionego ubuntu z boku. Zupełna odwrotność tego co robią distro linuksa które skupiają się na kustomizacjach nie wiem komu potrzebnych, to jest podobne do jednej sytuacji. Jak kupowałem słuchawki
  • Odpowiedz
  • 0
@kureci_paratko:
No i z tym linuksem w czechach. Kiedyś windows był drogi a linuks darmowy pewnie z tego się to wzięło ew. z tego że kiedyś jak ktoś miał komputer to miał go do pracy i linuks mógł lepiej się do tego nadawać pod programowanie. No i w dawnych czasach za dinozaurów w zasadzie linuks i windows nie były od siebie różne, widnows to była jedna wielka tabelka a linuks
  • Odpowiedz
@Uuroboros myślę, że większość tych ludzi używa komputera tylko do przeglądania internetu, czytania wiadomości, oglądania filmików. Niektórzy logowanie do banku, czy jakiś FB. I sprawdzanie poczty. Raz skonfigurowany Linux bez zbędnych dodatków będzie służył bezproblemowo kilka lat.
  • Odpowiedz