Wpis z mikrobloga

Może zamieszkam w Opolu? Warto czy nie warto? Jak tam z pracą w sektorze medycznym, dostępnością mieszkań i rynek gastro-rozrywkowy? Alternatywą jest Poznań. Aktualnie - Zielona Góra. Ale rozczarowuje mnie to miasto powolnym rozwojem. #opole #poznan #mieszkania
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jak chcesz się przenieść do dużego, szybko rozwijającego się miasta, to Wrocław. Opole w ostatnich latach sporo się rozwinęło, ale w porównaniu do Wrocławia, to wciąż małe miasteczko (mnie nawet odpowiada). Poznań jest specyficzny, trzeba go lubić.
  • Odpowiedz
  • 0
@Romska_Palo_Ul_Laputa: @burns Dlaczego akurat Wrocław? Jest najbardziej przerośnięty a z Poznaniem wygrywa chyba tylko na liczbę niskopłatnych miejsc pracy w magazynach. Lubię vibe średnich miast ale po studiach w ZG wiem, że niektóre nie są w stanie przekroczyć swoich szklanych sufitów.
  • Odpowiedz
@DartNorbe: z Poznaniem wygrywa w każdej kategorii poza ilością gównoprac właśnie. Rozrywka, prace specjalistyczne, położenie (blisko gór i Czech vs wszędzie daleko), rozwija się szybko, dużo szybciej od będącego w stagnacji Poznania, mieszkania też niewiele droższe.
  • Odpowiedz
@DartNorbe: We Wrocławiu masz największe możliwości rozwoju w okolicy - najwięcej dużych firm. Masz też praktycznie wszystkie możliwe sklepy. Mnóstwo wydarzeń kulturalnych i sportowych. Masz dobre połączenia - autostrady i lotnisko. No i to kwestia subiektywna, ale mi się po prostu podoba to miasto.

Poznań mi się podoba jako miasto do odwiedzania, ale raczej nie do mieszkania. Kiedyś podobnie myślałem o Krakowie, ale dzisiaj już nawet turystycznie nie chce mi
  • Odpowiedz
@voliereen: zgadza sie, Poznan jest ma tyle kompaktowy ze mozna od zachodu moasta na wschod smignac rowerem w 30 minut, lacznie ze staniem na swiatlach. To jest wynik jak dla powiatu a 500 tys. mieszkancow
  • Odpowiedz
@DartNorbe: Pracy w sektorze medycznym jest sporo, jest też jakiś program "mieszkanie dla specjalisty" gdzie pracownicy medyczni mają opcję ogarnęcia mieszkania w Opolu na preferencyjnych warunkach. Samo miasto duzo spokojniejsze od Wrocławia, jest wszystko co potrzebne, nie ma aż takiego tłumu na ulicach jak w większych miastach. Sama bym tu została gdyby nie fakt, że cała rodzina we Wrocławiu i po studiach raczej do niego wrócę
  • Odpowiedz