Wpis z mikrobloga

Pytanie do różowych pasków, co na świecącą twarz? Mam tłustą skórę, szczególnie latem. Dużo sebum, często się pocę, a jak wezmę prysznic i się wytrę to moja twarz dosłownie odbija światło lamp łazienkowych. Jakieś porady? Kosmetyki? Od razu dodam żeby nie było porad w stylu „myj się częściej i samo zniknie”: nie mam problemów z higieną, nie jem też śmieciowego żarcia.

#uroda #kosmetyki #dermatologia #rozowepaski #cera
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p3ter jeśli produkujesz dużo sebum to niestety wodą tego nie zmyjesz a np żelem pod prysznic możesz tylko pogorszyć. Ja po latach testów używam żel cerave. Dla Ciebie będzie odpowiedni w wersji do skóry normalnej i tłustej. Myj 1-2x dziennie, on fajnie reguluje i nie jest przy tym agresywny. Mam podobny problem i przy tym żelu jest ogromna poprawa.

Z minusów jest dość drogi. Z tańszych to np. mój facet stosuje
  • Odpowiedz
@p3ter najlepiej zacząć od stosowania dermokosmetyków np. do mycia twarzy cetaphil, później tonik matujący (nakładasz na wacik i przecierasz twarz) np. z clareny, na koniec krem np. la roche posay effaclar mat.
  • Odpowiedz
@p3ter: dwuetapowe oczyszczanie rano i wieczorem i przede wszystkim nawilżanie. wbrew pozorom matowiac tłusta skórę uzyskamy odwrotny efekt, bo będziemy się bardziej świecić.
  • Odpowiedz