Wpis z mikrobloga

Kurła kupiłem sobie nowe wiatraczki do peceta, teoretycznie powinny być ciche (Arctric, 140mm, 2 dałem z przodu) a ciąglę słyszę buczenie tak jakby telefon wibrował w pokoju obok. Jak to dziewdostwo naprawić? #pcmasterrace #komputery
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

teoretycznie powinny być ciche (Arctric

@GrzegorzPorada: a kto tak powiedział? arctic są wydajne, ale średnio ciche. Często też się zdarzają takie, które wydają niepożądane dźwięki
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: może też być to problem wibracji, nowe obudowy często mają cieńsza blachę tam która przy obrotach wibruje i robił hałas. Mam te same Artic i u mnie podłożenie gumy między wiatrakiem a obudową i przykręcenie dało wymierne efekty.
Co do co podłożyć no to tutaj zależnie co się ma ( ͡° ͜ʖ ͡°) ja diy i przylepiłem uszczelkę do drzwi na rogach, na amazonie i
  • Odpowiedz
@Huntley: nie wiem, p12 są do tego stopnia ciche, że czasami się zastanawiam czy komp jest włączony, pare razy zapomniałem go wyłączyć na noc a ogólnie wymieniłem zasilacz na taki z trybem pasywnym bo tylko jego w idlu słyszałem, dodatkowo jeszcze niedawno recenzenci porównywali p12 do nocuty
  • Odpowiedz
@GrzegorzPorada: to kup arctic:D możliwe, że rzeczywiście coś ci rezonuje, z drugiej strony wiatraki powinny być wyważone i nie wibrować, no i nie bez kozery mają gumowe podkładki, sam przepływ też potrafi powietrza generować szum, wtedy nic ci nie pomoże:D
  • Odpowiedz
Dodatkowo by spotęgować efekt to polecam też profil ustawić zależnie od temperatury zwiększać i zmniejszać obroty. Komputer bez obciążenia nie potrzebuje by wiatrak n---------ł jak golf w zimie na ręcznym ( ͡º ͜ʖ͡º) a zwykłego przepływu powietrza, no chyba że kolega ma jakąś ciulatom obudowę bez przepływów to wtedy kiszka.

@krissq2502: właśnie zamontowałem wiatraki z Noctua. Jest troche lepiej bo te wibracje stały się w
  • Odpowiedz