Wpis z mikrobloga

Mirki, poradźcie:

Podpisałem umowę o pracę 01.10.2021.
W dniu 09.08.24 złożyłem wypowiedzenie, z miesięcznym okresem wypowiedzenia, z zakończeniem umowy na 30.09.2024.
Pracodawca twierdzi z kolei, że mam 3-miesieczny okres wypowiedzenia, gdyż 30.09 mija mi 3 lata pracy, a więc obowiązuje mnie dłuższy okres wypowiedzenia, i wolny będę dopiero 30.11.2024.

Wg mnie to absurd, bo 30.09 to ostatni dzień pracy i NIE MIJA mi w ten dzień 3 lata. 3 lata MINĄ, gdy PRZEKROCZĘ tę datę, czyli 01.10.2024.

Kto ma rację i jak z tej sytuacji wybrnąć?
Dodam, że wysłałem wypowiedzenie do managera mailem (pracujemy w innych miastach) gdzie wpisałem miesięcznym okres, koniec 30.09 i otrzymałem mailową odpowiedź: "potwierdzam otrzymanie i aprobuję". Czy to ostatnie słowo jest wiążące?

#prawo #prawopracy #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@takJakLubimy no tak, wiem. Jeden miesiąc kalendarzowy, czyli kończy się 30.09. Dlaczego pracodawca twierdzi, że może mnie przytrzymać jeszcze kolejne dwa miesiące?
  • Odpowiedz
@Bobsoon Ty masz rację. W dniu 30.09 nie miną jeszcze pełne 3 lata zatrudnienia (miną 2 lata, 11 miesięcy i 29 dni). Trzeci rok zatrudnienia upłynie dopiero 1.10

Jeśli pracodawca się nie zgadza, przedstaw mu swoje stanowisko na piśmie i odwołaj się do obowiązujących przepisów
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Sztywnesutkiszatana znów nieścisłość. W artykule mowa o "minięciu" 3 lat. Zabawa semantyką, no ale jednak wg mnie 30.09 wybija RÓWNO 3 lata , ale MINĄ dopiero 01.10.24. Znalazłem artykuły, które mówią to co ja, ale to "opinie prawników", nie znajduję konkretów :-/
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@buonaparte jak to się ma do tego, że Inspekcja Pracy mówi o "po upływie 3 lat"? 30.09.2024 nie będzie "po upływie 3 lat" tylko rowne 3 lata. 3 lata MINĄ minuta po północy.

"Jeżeli moment rozwiązania stosunku pracy, przy założeniu miesięcznego okresu wypowiedzenia, który przysługiwał pracownikowi przykładowo 4 grudnia na podstawie art. 36 § 1 pkt 2 Kodeksu pracy, przypadnie już po upływie 3 letniego okresu zatrudnienia pracownika, wówczas pracownika będzie
  • Odpowiedz
@Bobsoon nie wiem jak bo kp mowi o stażu pracy wynoszącym co najmniej 3 lata, a nie przekraczającym 3 lata jak mówi cytowany przez Ciebie fragment. W prawie pracy liczy się też terminy troszkę inaczej niż w prawie cywilnym o czym mówią orzeczenia SN np. wyrok z dnia 19 grudnia 1996 r., I PKN 47/96, postanowienie SN z dnia 11 grudnia 2009 r., II PK 223/09
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@buonaparte Ok, dziękuję. A co z tym, że mój manager, bezpośredni przełożony, dał pisemną (potwierdzoną mailowo, wyraźnie) aprobatę na złożone przeze mnie wypowiedzenie z zakończeniem stosunku pracy na 30.09? Czy to jest wiążące? Na tej podstawie podpisałem umowę o pracę z nowym pracodawcą od 01.10.24
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@buonaparte zwykły wzór wypowiedzenia. "Bla bla bla, z dniem 09.08.2024 składam wypowiedzenie umowy o prace zawartej 01.10.2021 z zachowaniem miesięcznego okresu wypowiedzenia. Okres wypowiedzenia upływa 30.09.2024". To wysłałem do managera po wcześniejszej rozmowie telefonicznej. Manager mailowo odpowiedział cytuję: "Potwierdzam otrzymanie wypowiedzenia i aprobuję".
  • Odpowiedz