Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci #mieszkanie mam taką zagwozdkę, razem z żoną szukamy innego mieszkania, aktualnie mieszkamy w swoim mieszkaniu na obrzeżach miasta w bloku 5 letnim, chcemy je sprzedać i przenieść się do centrum miasta, tylko nie wiemy jak to ugryźć w przypadku sprzedaży mieszkania, czy lepiej wystawić mieszkanie już teraz i w międzyczasie szukać czegoś (raczej szukamy czegoś pod klucz zrobionego w starszym budownictwie ) czy dopiero wystawić mieszkanie jak nas coś zainteresuje i będziemy pewni to dopiero wtedy wystawić swoje do sprzedaży. Problem jest taki że mamy małe dziecko i na kupno mieszkania do całkowitego remontu nie mamy czasu bo raczej osoba która będzie zainteresowana zakupem naszego mieszkania nie będzie chętna na czekanie 2-3 miesięcy na wprowadzenie się, plus pewnie kasę zapłaciłaby dopiero przy terminie wprowadzenia się. Nie wiem jak to ugryźć żeby było w miarę ok czy mieszkanie wystawiać już teraz czy poczekać tak jak pisałem wcześniej do znalezienia jakiegoś nas interesującego ?
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@vizardss: Weź pod uwagę że zawsze możesz sprzedać i coś wynająć tylko to podnosi koszty imprezy. Z drugiej strony masz wtedy kasę ze sprzedaży i jako coś Ci się trafi to możesz od razu kupić. Dodatkowo sprzedaż dziś to nie je bajka. Chyba że dasz mega atrakcyjną cenę.
  • Odpowiedz
@vizardss: Generalnie najlepiej najpierw znalezc nowa nieruchomosc, a dopiero potem wystawic swoja na sprzedaz. Zdecydowanie latwiej jest sprzedac mieszkanie, niz kupic cos sensownego (chociaz to zalezy od miasta).

Ja w tym roku juz takie laczone transakcje prowadzilem i wbrew pozora, da sie zrobic tak aby kupujacy poczekal 2-3-4 miesiace, ale faktycznie kase zaplaci dopiero blizej terminu oddania mieszkania.

My z jednym wykopkiem zrobilismy taki
  • Odpowiedz
  • 0
@ostr_y właśnie tutaj problem że szukać czegoś na najem na miesiąc dwa to pewnie ciężko znaleźć chyba że się dogada z kupującym to już inna sytuacja
  • Odpowiedz
@vizardss: możesz spróbować wystawić swoje. Masz wtedy dwie opcje, albo
1. dogadujesz że podpisujecie umowę przedwstępna, a np. po 3 miesiącach umowę przyrzeczoną. Ktoś ci płaci zadatek i w umowie macie dość standardowy zapis, że jak ty się wycofasz to zwracasz dwukrotność zadatku
2. Podpisujecie umowę u notariusza i w niej zawieracie zapis że przekazanie nieruchomości nastąpi po miesiącu (ja miałam taki zapis przy kupowaniu i czekałam miesiąc aż się
  • Odpowiedz