Uuuu, shit is getting real, widzę, że wskaźnik sahm rule aktywowany. Jak ostrzegałem niedawno, że podobne warianty tego wskaźnika i wersja dla poszczególnych stanów się odpalają to się nikt nie zainteresował nawet. Teraz się zacznie zabawa.
Swoją drogą pomódlmy się za autorkę wskaźnika Claudie Sahm, która cierpi na ciężki przypadek politycznego n----------a mózgowego i stwierdziła że teraz przed wyborami to jej wskaźnik nie działa(oczywiście popiera demokratów), ale będzie waliła fikołki.
Aha i naganiacze nieruchomościowi proszę mi nie pisać bzdur, że recesja to sobie zawsze przychodzi niespodziewanie I nie da się nic prognozować, bo ostrzegam od kilku miesięcy.
@kdgc: @wypopekX ostrzegasz od kilku miesięcy, inni od kilku lat. Kilku szczęśliwców akurat będzie miało właściwy timing. Reszta normalnych przez te lata spompowała kieszenie i teraz najwyżej odda parę procent z tego xd. Pesymiści brzmią mądrze, optymiści zarabiają( ͡°͜ʖ͡°)
Reszta normalnych przez te lata spompowała kieszenie i teraz najwyżej odda parę procent z tego
@twojastara_glosuje_na_korwina: No bo recesja to spadnie kilka procent, a później znowu rakieta. Nie, to bankructwa firm i bezrobocie. Część ludzi nie będzie nawet stać na spłatę bieżących zobowiązań.
Jak ostrzegałem niedawno, że podobne warianty tego wskaźnika i wersja dla poszczególnych stanów się odpalają to się nikt nie zainteresował nawet.
@kdgc: Czytam to i się strigerowałem, bo przecież ja się zainteresowałem. I że przecież po to się na vikopie zarejestrowałem, żeby w szerszym gronie przeżywać te ciekawe czasy. A potem zauważyłem, że mnie oznaczyłeś xD
Ogólnie interesujące, że Sahm Rule już odpalony, ale Beveridge Curve jeszcze w blokach startowych
@HansLanda88: No to jest wariant trzymający się scenariusza obniżek wg przewidywanego harmonogramu, bez interwencyjnych obniżek o których spekulacje pojawiają się dzisiaj. Jak FED spanikuje i zrobi na szybko jakąś sesję to raczej akcja nabierze tempa. Z szerszej perspektywy obecna sytuacja jest o tyle inna, że nie znamy wpływu stymulacji covidovej na efekty cyklu podwyżek i obniżek stóp, bo nigdy nie miało coś takiego wcześniej miejsca.
@wypopekX: no właśnie, dlaczego tagujecie nieruchomości, tam cykle koniunkturalne nie obowiązują i w przeciwieństwie do sp500, beton zawsze jest na zielono
@wygryw50k specjalnie właśnie dlatego ich taguje, bo w Polsce to co drugi na rynku nieruchomości to "inwestor". Teraz rynek zacznie przeprowadzać test czy zasługują na to miano.
@wypopekX przecież jesteśmy w jednym teamie recesja(tylko Ty twierdzisz, że tylko bez dopłat) to o co Ci chodzi? Boisz się własnej prognozy jak się zaczyna realizować?
@HansLanda88 ciekawe, podrzucisz źródło. Z tego co widzę po zmianie kształtu krzywej, to rynek jednak traktuje sprawę poważnie, sahm rule to tylko kolejny kamyczek do kolekcji. Mocne załamanie ISM + NFP zrobiło robotę. Takie załamanie ISM jest nietypowe przy granej narracji na soft landing? Co myślisz?
Uuuu, shit is getting real, widzę, że wskaźnik sahm rule aktywowany. Jak ostrzegałem niedawno, że podobne warianty tego wskaźnika i wersja dla poszczególnych stanów się odpalają to się nikt nie zainteresował nawet. Teraz się zacznie zabawa.
Swoją drogą pomódlmy się za autorkę wskaźnika Claudie Sahm, która cierpi na ciężki przypadek politycznego n----------a mózgowego i stwierdziła że teraz przed wyborami to jej wskaźnik nie działa(oczywiście popiera demokratów), ale będzie waliła fikołki.
Aha i naganiacze nieruchomościowi proszę mi nie pisać bzdur, że recesja to sobie zawsze przychodzi niespodziewanie I nie da się nic prognozować, bo ostrzegam od kilku miesięcy.
@OskariuszKonduktorski
źródło: temp_file31624705484670533
Pobierz@kdgc: meh, ustaw się w kolejce, tu są tacy co ostrzegają od 10 lat
Jednego tylko nie rozumiem, dlaczego wy to tagujecie nieruchomości
@twojastara_glosuje_na_korwina: No bo recesja to spadnie kilka procent, a później znowu rakieta. Nie, to bankructwa firm i bezrobocie. Część ludzi nie będzie nawet stać na spłatę bieżących zobowiązań.
@kdgc: Czytam to i się strigerowałem, bo przecież ja się zainteresowałem. I że przecież po to się na vikopie zarejestrowałem, żeby w szerszym gronie przeżywać te ciekawe czasy. A potem zauważyłem, że mnie oznaczyłeś xD
Ogólnie interesujące, że Sahm Rule już odpalony, ale Beveridge Curve jeszcze w blokach startowych
@OskariuszKonduktorski: to chyba całkiem długi okres, aby obniżki stóp zaczęły działać? Plus jeszcze potencjalna porażka Trumpa na horyzoncie.
Z szerszej perspektywy obecna sytuacja jest o tyle inna, że nie znamy wpływu stymulacji covidovej na efekty cyklu podwyżek i obniżek stóp, bo nigdy nie miało coś takiego wcześniej miejsca.
@OskariuszKonduktorski: struktura rynku pracy chyba też jest istotnie inna.
źródło: https%3A%2F%2Fsubstack-post-media.s3.amazonaws.com%2Fpublic%2Fimages%2F60cc89c5-1286-4ace-8926-e12b7065478d_617x427
Pobierz