Wpis z mikrobloga

Mam drzwi tarasowe osadzone na poszerzeniach systemowych od producenta okien, rzekomo są to tzw. ciepłe belki (nie mam informacji o parametrach cieplnych tych belek). Na tarasie chcę robić wylewkę i beton bezpośrednio przylegałby do tej belki, od środka też będzie wylewka, jest tam dołożona tylko cienka warstwa pianki mająca robić jako dylatacja. Pytanie czy powinienem tą belke jeszcze docieplać?
Od zewnątrz średnio jest jak, chyba że dołożyć 5 cm xps na równo z wylewką i potem go zaciągnąć siatką i klejem od góry? Od środka mógłbym dolepić jakiś styro podłogowy 2 cm, tylko pytanie czy warto.

#budujzwykopem #kiciochpyta #budownictwo #budowadomu #pytanie
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

rzekomo są to tzw. ciepłe belki

@luke-dolla7: Ciepłe belki to raczej puernit/klinaryt, poszerzenie PCV nie jest wybitnie ciepłe

Każdy dociepla XPSem, niektórzy docinają go pod kątem 45st żeby dojechać do niego kostką.

Ja zastanawiam się czy zamiast XPSa nie nakleić 2 warstw alutermo ale jeszcze nigdzie o to nie pytałem
  • Odpowiedz
Na tarasie chcę robić wylewkę i beton bezpośrednio przylegałby do tej belki,

@luke-dolla7: beton nie ma przylegać do tej belki. Tam ma być dylatacja odpowiednia.
  • Odpowiedz
@luke-dolla7: tak, tylko to potem sobie ładnie wytniesz i uszczelnisz uszczelniaczem. na izolacje.com.pl sobie poszukaj jak się takie coś powinno prawidłowo wykonać, może coś się zmieniło w tym zakresie.
  • Odpowiedz