Wpis z mikrobloga

mirki, jak to jest z dylatacją między pomieszczeniami w panelach laminowanych pływających?
dużo lepiej to wygląda gdy jest ciągłość (tym bardziej, że chcę jodełkę) a zastanawiam się czy robi to aż taką różnice, czy ta przy ścianach nie wystarczy? Pomieszczenia nie są zbyt duże. Wiem, że stracę gwarancję, ale kto sktuczenie reklamuje panele?
Jak to u was wygląda?

#remontujzwykopem #mieszkaniedeweloperskie #panelepodlogowe
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trollasek: robiłem całe piętro, trzy pokoje i przedpokój bez dylatacji i do tej pory (5lat) nie ma problemu. Zmieniłem układanie właśnie od korytarza (ale dobrze sobie wymierzyłem) i wszedłem do wszystkich pokoi i wyszło równo i symetrycznie. Jednak standardowo na zakładkę zgodnie ze słońcem i korytarzem a nie w jodełkę. Dylatacja tylko przy ścianach, folia, pianka pod spodem.
  • Odpowiedz
@trollasek:

Wiem, że stracę gwarancję

I tak z niej nie skorzystasz
Robiłem już w ciągłości nawet na krzywych podłogach w WP i wiem że do tej pory nic się nie dzieje. Najważniejsze są dylatacje przyścienne bo z tym jest większość problemów jak zacznie się zakleszczać. Żeby strzeliło przy przelotach pomieszczeń to już musiałby być pech albo gównopanele.
  • Odpowiedz
@trollasek masz podane przez producenta że można np do 100 metrów bez dylatacji

jak układasz panele to dawaj kliniki na końcu przy ścianie żeby finalnie po ułożeniu wszędzie była szczelina
  • Odpowiedz
  • 0
@Smarek37: kwestia czy później nie będzie trzaskało pod panelami, z drugiej storny też ciężko spełnić wymagania producenta odnośnie dopuszczalnych nierówności (2-3mm na 2m)

masz podane przez producenta że można np do 100 metrów bez dylatacji

@mkorsov:
"Należy pamiętać o dylatacjach progowych w
  • Odpowiedz
@trollasek:

kwestia czy później nie będzie trzaskało pod panelami

Jak dasz gruby i miękki podkład typu xps to pewnie że będą trzeszczały bo ten szajs się ubija do grubości pergaminu w miejscach gdzie najwięcej chodzisz.
  • Odpowiedz
@trollasek kupiłam panele, które można kłaść bez dylatacji do 200m2 (Arbiton Amaron). Jak patrzę po grupach na fb z podłogami (gdzie duzo siedziałam wybierając podłogi) to ludziom bardzo często pękają zamki, niszczą się panele
  • Odpowiedz
@trollasek: Ja nie zrobiłam dylatacji i mi się panele rozchodzą w zimie :( Dziury się po prostu robią na ogrzewaniu podłogowym (w lecie wszystko się schodzi do poprzedniego stanu). Nie robiłam dylatacji pomiędzy salonem a przedpokojem i aktualnie zastanawiam się czy kłaść na całym piętrze nowe panele, czy po prostu kupić jakiś dywan na zimę na przedpokój.
  • Odpowiedz