Wpis z mikrobloga

Mirki, coś mi się pochrzaniło po zmianach w #woocommerce
Nie mogę śledzić eventów viewitem oraz addto_cart w GTM dla produktów z wariantami.
Dla prostego produktu wszystko OK.

Warianty mam zrobione tak, że się nie wybiera obok produktu i klika dodaj do koszyka, tylko pod głównym produktem mam jego warianty na liście i do każdego jest przycisk.
PVT - Product Variation Table For WooCommerce od WPXtension.

Włączona jest też opcja: "Włącz przyciski dodawania do koszyka w technologii AJAX na stronach archiwów" - gdzieś mi się rzuciło w oczy, że to może być tego wina.

Ktoś mógłby podpowiedzieć jak do tego podejść?

#sem #analytics #google
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@damiano_polishiano: W pierwszej kolejności sprawdzić, jak działa otagowanie w GTM, czy widać eventy w data layer itd.

Jak się głębiej wczytuje w Twój wpis, to obstawiam, że ten przycisk pod wariantem jest jakoś inaczej widziany niż standardowy przycisk dodania do koszyka dla prostego produktu i dlatego nie działa. Możliwe, że dla wariantów trzeba będzie to oddzielnie oregułować w GTM.
  • Odpowiedz
że ten przycisk pod wariantem jest jakoś inaczej widziany niż standardowy przycisk dodania do koszyka dla prostego produktu i dlatego nie działa.

@Velociraptor_w_kubku: w sumie tak. Dla prostego produktu jest to:

<button type="submit" name="add-to-cart" value="3692" class="singleaddto
  • Odpowiedz
@damiano_polishiano: Musiałbym to zobaczyć w gtm. Bo tu jeszcze trzeba będzie uważać na jedną rzecz - zrobienie tego tak, żeby on wykrywał kliknięcie w button wariantu to jest pół biedy, ale on musi wykrywać, który to jest wariant, którego produktu.

Bo jak się ustawi na klasę, to podejrzewam, że skończy się tak, że każde kliknięcie wariantu będzie liczone jako ten sam event bez info o produkcie w Analytics.
  • Odpowiedz
@Velociraptor_w_kubku:

PVT - Product Variation Table For WooCommerce od WPXtension

Sorry for mentioning the wrong plugin name. Again our plugin has no feature for Google Tag Manager.

GTM4WP plugin added the event for Default WooCommerce variation dropdown form. They didn't make it compatible with PVT - Product Variation Table plugin. Please contact the author of GTM4WP and ask them if they have any mechanism that can be applied with PVT
  • Odpowiedz