Aktywne Wpisy
lubieczipsy_ +117
Mem prześmiewczy, ale taka prawda. Europa jest coraz bardziej zacofana technologicznie względem USA a szczególnie Chin. Za niedługo będziemy już tylko skansenem dla klasy średniej z Chin i USA i jedyne co będziemy mieli do zaoferowania to zabytki i piękne krajobrazy.
Europa to prawdopodobnie najlepsze miejsce do życia na świecie, ale umiera na naszych oczach nie tak szybko jak mówią populiści, ale jest to proces widoczny.
#eu #usa
Europa to prawdopodobnie najlepsze miejsce do życia na świecie, ale umiera na naszych oczach nie tak szybko jak mówią populiści, ale jest to proces widoczny.
#eu #usa
gymw8nhnzd +1
Okno na wprowadzenie KnS się zamyka, a wypowiedź Hołowni przesuwająca uchwalenie ustawy realnie o kolejne kilka miesięcy w przód (konieczność opracowania nowej ustawy z uwzględnieniem budownictwa społecznego) praktycznie grzebie jego szanse.
Dlaczego? Bo zbliża się nieuchronnie światowy kryzys, a w takiej sytuacji nie będzie przestrzeni budżetowej na wprowadzanie rozdawniczych programów. Dochody państwa spadną, priorytety będą leżeć gdzie indziej. Potencjalni kredytobiorcy będą bardziej sceptyczni względem zadłużania się pod korek, a inwestorzy będą się chcieli pozbyć ciążacych unitów. Jaki będzie to miało wpływ na ceny? Matematykę pozostawiam wam.
Ekstrapolacja trendów gospodarczych zazwyczaj działa, do momentu kiedy przestaje działać. I teraz się do takiego momentu zbliżamy i są ku temu silne argumenty.
#nieruchomosci #wkpinvestments
@OskariuszKonduktorski: Taa. Jak zwykle u spadkowiczów już zaraz Penknięcie Bańki, paniczne rozprzedaże po cenach sprzed 10 i gała od dewelopera gratis jako reparacja za lata poniewierki w wynajmowanej post-PRLowskiej norze bez prawa wbicia gwoździa w ścianę.
~Marek Wielgo, 2007
Nic mi się nie marzy. Patrzę na dane i one wskazują kryzys w najbliższym czasie (pół roku, plus minus kilka miesięcy)
Bo ja jestem pewien że żaden armagedon się nie zbliża.
https://www.hudsonbaycapital.com/documents/FG/hudsonbay/research/635102_Activist_Treasury_Issuance_-_Hudson_Bay_Capital_Research.pdf
Polecam. Bardzo świeże. Weź to pod uwagę przy timingu. Na pewno wykrzywi to niejeden wskaźnik. To co odwalają demokraci w USA w polityce fiskalnej to przechodzi ludzkie pojęcie.
" New issuance patterns by Treasury have deviated from “regular and predictable” auctions in a manner
A długofalowo to bardzo ryzykowna gra. Nie bez powodu istnieje rozdział banku centralnego od rządu
tl;dr tym razem nie będzie kryzysu, będzie długookresowy spadem i spowolnienie gospodarcze.
I długookresowe mam na myśli dłuższe niż co najmniej jeden 7-8 letni cykl
Zaraz wygra trump, zakonczy wojne na ukrainie i rosja nam znow bedzie tanio sprzedawała gaz ( ͡° ͜ʖ ͡°) albo wygra trump, zrobi wojne handlową z chinami i kryzys sie dopiero zacznie xD