Wpis z mikrobloga

#ksiazki

Szukam jakiejś fajnej książki a najlepiej cyklu o starożytnej Grecji (ale niekoniecznie). Coś taka Pieśń Lodu i Ognia osadzona w starożytności, tylko bardziej realna, bez magii, smoków. Np. jakaś historia żołnierza, przy jednoczesnym opisaniu zwykłego życia, realiów ówczesnego świata. Najlepiej długa i wciągająca. Co polecacie?
bambo_rambo - #ksiazki 

Szukam jakiejś fajnej książki a najlepiej cyklu o starożytne...

źródło: Heinrich_Leutemann_-_Ancient_Greece_Greek_Military_Greece_at_the_time_of_the_kings_War_Chariot_-_(MeisterDrucke-911718)

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

opisaniu zwykłego życia, realiów ówczesnego świata. Najlepiej długa i wciągająca. Co polecacie?

@bambo_rambo: chyba nie ma takich w szczególności że niezbyt znamy realia życia ludzi praktycznie wszystkie teksty źródłowe mówią z reguły o niewielkiej elicie mężczyzn a wspominają o zwykłych ludziach bardzo rzadko i najczęściej w bardzo dziwnych sytuacjach
  • Odpowiedz
  • 1
@bambo_rambo Steven Pressfield "Ogniste Wrota", o Sparcie tak jak chciałeś. Chyba najbardziej znana beletryzowana historia Termopil. Podszedłem do oryginału ale angielski mnie przerósł mimo że czytam sporo po angielsku. Miałem kupić tłumaczenie i właśnie mi przypomniałeś, idę zamówić ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz