Wpis z mikrobloga

Miruny obecnie mam w filtrze kulki filtracyjne, ale jestem średnio zadowolony. Podobno lepsze jest szkło. Używa ktoś?

#basen #ogrod
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@L3stko: troche nie logicznie to brzmi. z tego co pokazałeś piasek ma 20-40 mikronów a ten szklany 5mikronów. Logika podpowiada, że przez piasek o wiekszych ziarnach lżej będzie wodę przecisnąć.
Ja uzywam piasku i ciśnienie na filtrze jest w normie do momentu jak po odkurzaniu piachu saharyjskiego z dna nie nazbiera sie tego syfu w filtrze (wg internetów taki piach ma często poniżej 10 mikronów). Ale robie backwash i mam
  • Odpowiedz
@L3stko: a dobra widzę że te rozmiary to zdolność do filtracji a nie wielkość ziaren samego wsadu do filtra.
Tak czy inaczej napisz w czym problem konkretnie jest bo w zasadzie nie wiadomo z czego nie jesteś zadowolony
  • Odpowiedz
  • 1
Na czym konkretnie twój problem/niezadowolenie polega? może problem jest innej maści.

@asdfghjkl: problem polega na tym że przy kulkach nie robi się backwashingu i trzeba pompę rozbierać żeby wyprać kulki. :)

Właśnie jestem na etapie wymiany pompy na większą i zastanawiam się, czy jej nie wystartować ze szkłem.
  • Odpowiedz
@L3stko: no to pewnie to szkło lepsze będzie. Ja przy piasku tez nic nie rozbieram. Daje backwash, potem rinse i tak na zmianę ze dwa razy i na tym koniec. Wybieram tylko to co jeszcze dostało sie do koszyka przy pompie (raz na kilka miesiecy) a nie złapał tego skimmer i elo.
Jak musisz cos rozbierać to faktycznie głupie to. Mysle że zarówno piasek i te szklane cos będzie ok.
  • Odpowiedz