Wpis z mikrobloga

Jak wyeliminować zaklucenia w #arduino ??
Mam program do sterowania silnikiem krokowym, ale jak podpinam pod maszyne to dostaje mase lewych sygnałow nawet pullup nie pomaga. Macie jakies porady? Nigdy nie bawiłem sie az ta arduino
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@asdfghjkl: schemat wyglada tak ze nie ma schematu, prosty układ jak podam stan niski na pin 8 to silnik krokowy ma zrobić ruch w prawo, pauza. ruch w lewo. Pin 8 pullup, 0 podaje z GND. Wgl jak podpinam kabel arduino pod laptopa to juz wykonuje ruch dwa jak pomajtam przewodami przy arduino to tez sie rusza...
  • Odpowiedz
@opk20 może pomóc, ja zawodowo stosuje kable emc do silników dc, bo pole magnetyczne nie robi sobie nic z styczników czy przezkaźnikow, a jak ci coś sieje zakłócenia to bez kabla tego nie wyeliminujesz.

Jak masz jakąś ekranowana skretke, to na niej spróbuj, one mają izolacje do 60VDC
  • Odpowiedz
@opk20: dałeś jakieś kondensatory filtrujące? Przewody są ekranowane? Debugujesz jakoś sygnały w celu sprawdzenia co dostajesz? Może to wadliwy silnik krokowy?
Wiele rzeczy może stanowić problem włącznie z wadliwym oprogramowaniem
  • Odpowiedz
program do sterowania silnikiem krokowym

nawet pullup nie pomaga

@opk20: A co Ty tu wykombinowałeś? Jeszcze powiedz, że programowo ten pullup zrobiłeś, dla wyjścia.
Ja się arduino bawiłem dawno, nigdy silnikiem krokowym, ale z tego co widzę, silniki krokowe wymagają sterownika i tutaj można namieszać w połączeniach.
  • Odpowiedz