Wpis z mikrobloga

Chroniony 2 immunitetami były wiceminister Marcin Romanowski został zatrzymany przez ABW. Ustawkę z kamerami zorganizowano wzorowo. Immunitet polskiego parlamentarzysty, to pikuś. Z tym Bodnar & Giertych und Tusk sobie jakoś poradzą ale co z tym, któy gwarantuje Parlament Europejski? Problem próbuje zmiękczyć der Onet. Oto, co czytamy: " [...] pan Romanowski raczej nie był tym immunitetem chroniony w momencie zatrzymania, bo nie wykonywał funkcji na rzecz Rady — mówi Onetowi mec. Przemysław Rosati, prezes Naczelnej Rady Adwokackiej i sędzia Trybunału Stanu." - zwracam uwagę na słowo "raczej". Niezależnie od interpretacji publikowanych w Onecie jedno jest pewne - obecna władza zrobiła kolejny milowy krok. Teraz nie tylko posłowie ale także ci, którzy schowali się z immunitetami Europarlamentu (Sienkiewicz, Kierwiński i reszta) nie mogą czuć się bezpieczni. Dzisiaj jedyną bezpieczną przystanią są kraje, z którymi Polska nie ma podpisanej umowy o ekstradycje. Nikt już nie jest bezpieczny w Polsce. #polityka #abw
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aniela_Brytan: ponieważ immunitet to nie jest karta wyjścia z więzienia tylko ochrona związana z wykonywaniem mandatu. i ABW, dokonując zatrzymania, również musiało wiedzieć że zatrzymany nie wykonuje mandatu europarlamentarzysty co pośrednio potwierdził sam zatrzymany kilka dni wcześniej w prokuraturze - powiedział że będzie współpracował z prokuraturą i jest do ich dyspozycji.

Nikt już nie jest bezpieczny w Polsce.

@Aniela_Brytan: nikt też nie był kiedy Ziobro i Kaczyński wskazywali
  • Odpowiedz
@aarahon: dobrze, że wspominasz o Pegasus. Przypomnij mi, jak się skończyła afera? Ile osób usłyszało zarzuty? Gdzie są setki nielegalnie inwigilowanych osób? Gdzie są zapisy podsłuchów posłów opozycji? gdzie są podsłychy Morawieckiego? Przypomnij mi, co było na kartce, którą pokazywał Donald Tusk podczas zpotkania z Prezydentem? Miała być taka afera i co?
  • Odpowiedz
do czego doprowadzi bodnaryzacja prawa w naszym kraju? czy zniesiona zostanie instytucja wyborów parlamentarnych? (wybory niosą realne niebezpieczeństwo utraty wladzy i powrót konserwatystów - czyli tych złych. Podstawę prawną znajdzie się później a jeżeli się nie znajdzie, to na pewno Usula i reszta wierchuszki unijnej przyklepie likwidacje wyborów w Polsce)
  • Odpowiedz
A co z praworządnością? Konstytucją? Co się stało z tymi wartościami, gdy demokratura bezczelnie łamie prawo? Jeszcze żądna włądza - nawet prymityw Wałęsa - nie łamali tak bezczelnie przepisów prawa i zapisów Konstytucji jak obecna. Jeszcze chwila, Premier wprowadzi stan wojenny a wy dalej będziecie pisali o trolach pisowskich w internecie? Jestem bezdomna politycznie - to prawda, że jestem konserwatystką, wierzę w Boga, Rodzinę, Ojczyznę - ale to nie znaczy, że jestem
  • Odpowiedz