Wpis z mikrobloga

03:00 Washington Post:

FBI, Secret Service i ATF badają strzelaninę na wiecu byłego prezydenta Donalda Trumpa jako próbę zamachu, według dwóch osób zaznajomionych ze sprawą, które wypowiadały się pod warunkiem zachowania anonimowości, aby o tym porozmawiać.

W poście na Truth Social, sieci społecznościowej Trumpa, powiedział, że został "postrzelony kulą, która przebiła górną część mojego prawego ucha". Napisał: "Od razu wiedziałem, że coś jest nie tak, ponieważ usłyszałem świszczący dźwięk, strzały i natychmiast poczułem, jak kula przebija skórę". Złożył również kondolencje rodzinom osoby, która została postrzelona i zabita oraz innej, która według niego została ranna.

Trump został zepchnięty ze sceny na wiecu kampanii w Butler, Pa., około 30 mil na północ od Pittsburgha, po tym, jak usłyszano strzały na początku wydarzenia. Przyłożył rękę do prawego ucha i uchylił się po pierwszym z kilku wystrzałów. Agenci Secret Service otoczyli go i zabrali ze sceny, a jego twarz była pokryta czymś, co wyglądało na krew.

Prokurator okręgowy hrabstwa Butler Richard Goldinger powiedział, że dwie osoby nie żyją, w tym strzelec.

https://www.washingtonpost.com/politics/2024/07/13/2024-election-campaign-updates-biden-trump-rally/

Macie powazniejsze zrodla jak ktos nie chce ploteczek z twittera.
Kazda powazne medium ma obecnie live thread (nytimes, washington post, cnn itd)

#usa #trump #ukraina
  • Odpowiedz