Wpis z mikrobloga

@kojos: W mini 4 dało się wgrac stary soft ale wtedy był to dron "bezklasowy" nie wiem jak się sprawy mają w przypadku air 3. On chyba od nowości ma zablokowane 120m żeby w europie mieć klasę C0. (Imho te przepisy są totalnie głupie, dlatego latam mini 2 i mavickiem 2 pro, tam nie ma ograniczeń :D)
  • Odpowiedz
@WielkiPowrut88:
Ale OPowi nie chodzi o zdjęcie limitu 120m.
Z tego co rozumiem chodzi mu o to, żeby dron bieżącą wysokość mierzył nie od punktu startu, tylko faktyczną wysokość na aktualnej pozycji.
Jak latasz w górach to na dronie możesz widzieć, że jesteś na 120m, a realnie to na 20m, bo teren idzie w górę. I zgodnie z prawem mógłbyś polecieć kolejne 100m w górę, ale soft nie pozwoli.

Da
  • Odpowiedz
  • 0
Pytanie tylko w jaki sposób miałby dron to mierzyć? Dron dopasowuje swoją aktualna wysokość do koordynatów GPS punktu startu. To zdjęcie zrobiłem ok 100m nad punktem startu ale fizycznie byłem kilkaset metrów nad terenem bo startowałem z klifu. Dron nie jest w stanie sprawdzić bieżącej wysokości nad terenem, chyba że jest wyposażony w czujniki optyczne ale te i tak działają tylko dopiero od kilku lub kilkunastu metrów od przeszkody.
mepps - Pytanie tylko w jaki sposób miałby dron to mierzyć? Dron dopasowuje swoją akt...

źródło: temp_file8440303898000822406

Pobierz
  • Odpowiedz