@LukaszTV @gorzki99 potwierdzam. piorun nawet nie musi przywalić bezpośrednio w sieć. wystarczy uderzenie w blok obok. impuls elektromagnetyczny ma w dupie twoje zabezpieczenia xD
@gorzki99 @EbolaGay słyszeliście o piorunochronach? W mieście nie ma miejsca, żeby walnęło obok. Coraz częściej nawet na wsiach na wysokich budynkach są montowane. Ale jeśli w okolicy nie ma, to rzeczywiście problem.
@mk321 wystarczy cokolwiek, co będzie w stanie indukować napięcie po uderzeniu pioruna. może to być nawet instalacja elektryczna w mieszkaniu, która zadziała jak antena. piorun to nie tylko przepływ ogromnego prądu, ale też gigantyczne pole elektromagnetyczne, powstające właśnie wskutek tego prądu. po tym, jak walnęło w pobliskie drzewo, pozbyłem się większości wrażliwszej elektroniki wpiętej do sieci i żaden piorunochron by tu nie pomógł. jedyne, co pomoże to odłączenie sprzętu z gniazdka.
@mk321: Chcesz mi wmowic ze nie znasz nikogo z miasta komu burza wykonczyla sprzet elektryczny? Wlasnie z takim rozmawiasz :D
Mieszkam w dwukondygnacyjnej kamienicy Jakies 30 metrow mam do budynku trzypietrowego a jakies 100m do wiezowca 15 pieter. A po drugiej stronie ulicy to juz same wiezowce (jakies 6 szt)
Nie przeszkodzilo to burzy spalic mi kina domowego :)
@gorzki99 szurzy to ci co przesadnie boją się burzy. Okna też trzeba zamykać, bo wpadnie piorun kulisty? Wody do budowy studni szukasz z różdżką? Nie nie wolno czytać Harrego Pottera, bo kury się nie niosą i mleko kwaśnieje?
#wykopaka Czy wypada parze która chce jeść zdrowo i zrzucić kilka kg zrobić trolllowo pieroga z filcu? ( ͡º͜ʖ͡º) Kuwa, obiecałam że będzie moje rękodzieło w paczce i będzie (╯°□°)╯︵┻━┻
Wyłączacie wszystko od prądu na czas burzy?
@LukaszTV: :DDDDDDDDDDDDD
Powodzenia. Mam nadzieje ze sprzet ubezpieczony i jak pierdutnie od pioruna to dostaniesz zwrot :DDDD
po tym, jak walnęło w pobliskie drzewo, pozbyłem się większości wrażliwszej elektroniki wpiętej do sieci i żaden piorunochron by tu nie pomógł.
jedyne, co pomoże to odłączenie sprzętu z gniazdka.
Wlasnie z takim rozmawiasz :D
Mieszkam w dwukondygnacyjnej kamienicy Jakies 30 metrow mam do budynku trzypietrowego a jakies 100m do wiezowca 15 pieter. A po drugiej stronie ulicy to juz same wiezowce (jakies 6 szt)
Nie przeszkodzilo to burzy spalic mi kina domowego :)
Nie slyszales o piorunochronach w miescie?
Sprzęty palą się też tak po prostu.
Wymień bezpiecznik w kinie domowym i będzie dalej działać.
Wniosek, nie trzeba odłączać sprzętu w burzę.
RCB: idzie burza, zabezpiecz odbytek.
źródło: comment_vHomy8zxT2qxGCIVQuSMuO2JoRGk2Uph
PobierzAle znalem kolesia (po zawodowce elektrycznej) co jak byla burza to gasil swiatlo bo swiatlo przyciaga pioruny. Mniej wiecej Twoj poziom.
Jeśli rzeczywiście jesteś zainteresowany tematem to łap:
https://youtu.be/RhsBC0mUCJY
Mi wystarczy ze wiem ze piorun kulisty mozna fizycznie otrzymac spelniajac warunki.
Takie warunki ktore w przyrodzie same z siebie maja bardzo ciezko wystapic. Ale nie oznacza to ze nie moga
Zobacz sobie na tag #smartgasm i inne jego filmy.
W tym filmie właśnie opisane o fejk filmach i o tym, że jest mała szansa, ale możliwe.
Jesteś szurem, który naukowych źródeł boi się jak wampir czosnku, bo "wie lepiej" i ma swój chłopski rozum.
@mk321: Czyli dokladnie to co ja napisalem wyzej nie ogladajac tego: