Wpis z mikrobloga

Mirki, chciałbym polecieć na kilka dni do Włoch - lądowałbym na lotnisku Mediolan Malpensa. Chciałbym pochodzić troszkę po alpach (trekkingi, bez wchodzenia na szczyty). Czy da się to zorganizować jakoś sensownie bez wypożyczania auta? Nie mam konkretnych planów. Mogą być to Dolomity, Alpy Pennińskie - obojętnie.

#wlochy #gory #trekking #alpy #mediolan
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@flookir: troche ciezko, z Mediolanu jak chcesz jechac to lepiej lecieć do Bergamo bo dużo dużo taniej a czasowo tak samo wychodzi. Ale to i tak w same góry dlugo podroz ci zajmie. Nie lepiej do Turynu i stamtąd w Piemonte?
  • Odpowiedz
Czy da się to zorganizować jakoś sensownie bez wypożyczania auta?

@flookir: Z Mediolanu dojedziesz pociągiem do Bolzano, a stamtąd masz autobusy, np. do Val Gardeny i w inne rejony Dolomitów.

ale jak na kilka dni i bez wchodzenia na szczyty, to ja bym wolał pojechać nad Como i tam połazić.
  • Odpowiedz
  • 1
@flookir możesz wziąć flixbusa z Mediolanu do Courmayeur (praktycznie bezpośrednie połączenie, koło 3.5h) i stamtąd pochodzić. Parę lat temu zaczynałem stamtąd tour de mont Blanc - bardzo ładnie dookoła jest i niektóre szlaki zaczynają się bezpośrednio z Courmayeur. Jak nie hotel to masz tam pola namiotowe :).

Dolomity z Mediolanu to troche nie w ta stronę. Tam musiałbyś polecieć do Wenecji i z Wenecji pociągiem/autobusem do Cortiny/belluno/dobbiaco.
  • Odpowiedz