Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci
Wszędzie czytam, że jak wejdą REITy to Polacy juz nigdy nie kupuja swoich mieszkań. Czy fani tych tez są mi w stanie wyjaśnić jak ich zdaniem się to odbędzie? Jakaś prosta ścieżka, która doprowadzi nas dzięki REITom do cen mieszkan w Paryża lub Frankfurtu i Mediolanu.
Pomijam póki co opłacalność takiego dealu z punktu widzenia wspomnianych funduszy i perspektywy polskiego rynku bo te są... jakie są.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Sabarolus: REITY dysponują kapitałem, który pozwala lokalnie monopolizować rynek. Dzieje się tak np. w USA. Skupowane są duże ilości mieszkań w kluczowych lokalizacjach, co pozwala dowolnie ustalać stawki najmu, oraz ograniczać pulę mieszkań na sprzedaż.

W skrajnych przypadkach dochodzi do zmów cenowych, oraz ograniczania podaży - lobbowanie planów zagospodarowania przestrzennego, oraz słynne amerykańskie NIMBY, czyli blokowanie nowych inwestycji przez indywidualnych ludzi, żeby nie spadła rentowność ich własnych nieruchomości i inwestycji.
  • Odpowiedz
  • 0
REITY dysponują kapitałem, który pozwala lokalnie monopolizować rynek.

@rajju: to fajnie dziala jak spora czesc osób jest zmuszona wynajmowac, a nie w kraju jak Polska z drugim po Rumunii najwiekszym odsetkiem właśnościowych mieszkań. Wielką płyte skupia?
  • Odpowiedz
@Sabarolus: Skupią całe nowe budownictwo dookoła i będą lobbować przepisy przeciwko mieszkaniom nie spełniającym współczesnych norm, np. niskoemisyjności / energooszczędności.

Już teraz czynsze w wielkiej płycie są ogromne, głównie przez ogrzewanie. Ludzie sami będą uciekać.
  • Odpowiedz
  • 0
Skupią całe nowe budownictwo

@rajju: w sensie wywłaszczą ludzi z nowej deweloperki?( ͡° ͜ʖ ͡°) Przypominam - Polska to nie Niemcy, prawie 90% ludzi mieszka tu we własnościowym

Skupią całe nowe budownictwo

@rajju już teraz rynek najmu stygnie. Komu wynajmą te dziesiatki tysiecy kolejnych mieszkań? Uzbecy i Nigeryjczycy na Mokotowie wynajmą 2 pokoje za 4k?
  • Odpowiedz