Aktywne Wpisy
![lukija](https://wykop.pl/cdn/c3397992/lukija_qWfi2GxuAS,q60.jpg)
lukija +17
robię mielone
![lukija - robię mielone](https://wykop.pl/cdn/c3201142/adb0bde67128394ac114fabd273fa2c41b46de49bcd93fa9cabe1feed1e36e41,w150.jpg)
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzMirki... potrzebuje wsparcia.
Ale od początku:
Akt I
Wziąłem ślub z kobietą, którą kochałem. Dwa włoskie charaktery, częste kłótnie ale jakoś zawsze to było. Zawsze się pogodziliśmy, chociaż ona lubiła rozdrapywać rany i wyciągać brudy sprzed lat.
Dzień po WSPANIAŁYM weselu mieliśmy w domku wynajętym takie przyjęcie dla najbliższej rodziny. No i tam... w sumie siedziałem z rodziną, piłem piwo, było bardzo miło. Niestety, żonie coś nie pasowało i była taka do mnie trochę oschła, ale olałem bo zawsze o coś chodzi jej (w sensie o pierdołę).
Ale od początku:
Akt I
Wziąłem ślub z kobietą, którą kochałem. Dwa włoskie charaktery, częste kłótnie ale jakoś zawsze to było. Zawsze się pogodziliśmy, chociaż ona lubiła rozdrapywać rany i wyciągać brudy sprzed lat.
Dzień po WSPANIAŁYM weselu mieliśmy w domku wynajętym takie przyjęcie dla najbliższej rodziny. No i tam... w sumie siedziałem z rodziną, piłem piwo, było bardzo miło. Niestety, żonie coś nie pasowało i była taka do mnie trochę oschła, ale olałem bo zawsze o coś chodzi jej (w sensie o pierdołę).
Mirki i mirabelki jak kupujecie cokolwiek na mieście fastfody kebaby obojętnie co itp a wyczujecie nadmiar soli, to znaczy że już macie tam nie wracać oraz najlepiej wypi#rdolić jedzenie do śmietnika, wiem że to każdy głupi wie, ale piszę jakby co dla "lemingów"
Są dwie opcje że jest dużo soli w mięsie, albo mięso jest stare albo słabej jakości i dodają dużo soli żeby gówniane mięso było zdatne do jedzenia, albo dwa w jednym stare i marnej jakości, czasem dają dużo sosów sałaty itp, do posiłku, żeby zabić - zneutralizować nadmiar smaku soli, normalne zdrowe mięso nie ma prawa mieć posmaku soli, z wyjątkiem mięsa rybnego jak śledzie które naturalnie smakują słono bo są rybami pływającymi w słonych morzach i ocenach, słone mięso = #!$%@? do śmietnika, bez względu czy to mięso drobiowe, wołowe czy wieprzowe.
Naturalne mięso soli się samemu zazwyczaj pod sam koniec, np w przypadku wątróbki też się soli jak już jest na talerzu, a nie przed, bo jak posolicie wątrobę przed obróbką termiczną to wam wyjdzie zakalec...
A ty co tak w obronie soli wyskakujesz i sugerujesz czy prawisz morały że
Gdy jem u znajomych czy rodziny to jest mocno słone, więc normalne że oczekują też tego od dań gastro.
Nawet dobrej jakości kiełbasa jest słona, a ludzie jeszcze ją maczają w słonej musztardzie.
Więc na mieście też #!$%@?ą przypraw żeby im ktoś nie napisał komentarza, że jedzenie mdłe i bez smaku.
Wpływa także na konsystencję dań, ważna jest ilość soli oraz moment w którym jest stosowana. W zależności od tego kiedy ją dodasz w trakcie smażenia, gotowania efekty mogą być różne.
Sól zmiękcza, dzieki niej pozbawiamy się wody, słone potrawy za to zatrzymują wodę w organizmie. Niedobór sodu jest także szkodliwy.
Jednym z najgorszych rozwiązań jest niesolenie mięsa wcale i posolenie sobie go na talerzu. Z ziemniakami też tak robisz? Ok, może masz tak zaprogramowane kubki smakowe, dla większości ludzi jednak to będzie niejadalne danie.
Sól generalnie jest najważniejsza przyprawą. Stosuje się ją także jako konserwant oraz do marynowania i robienia solanki w przypadku wielu dań, w
Ty chłopie chyba nie jadłeś dobrej kiełbasy w życiu, słonych kiełbas jest bardzo mało odmian, albo jesteś fanatykiem ch@jowego jedzenia albo zostałeś wychowany na #!$%@?@wym przesolonym jedzeniu , no ale niech każdy je jak lubi, już nic nie piszę...
A następnie że przestrzegasz tylko przed nadużywaniem soli. To się w końcu zastanów. Nikt nie lubi przesolonych rzeczy, ja też.
Twój nadmiar jest inny niż mój. Ja lubię dosolone jedzenie a jak myślę o niesłonym mięsie to w ogóle chce mi sie płakać. Nie jem za to wędlin ze wzg. na słony smak.
Nie lubię słodyczy bo są za słodkie. Ale nie wciskam ludziom: - Nie dodajemy do tortu cukru! Może czasem pod koniec do śmietany, ale pamiętajcie - słodki tort do śmietnika! Wyczujecie nadmiar cukru to znaczy że jajka były stare a mąka słabej
"Człowiek może bezpiecznie pochłonąć do 4-5gram soli dziennie, jedno jabłko to 10g cukru, możesz zjeść 10 jabłek dziennie co daje 100g cukru, ale jak zjesz dziennie 100 gram soli dziennie, to po tygoniu wylądujesz w szpitalu, serio o czym ty bredzisz ?nadmiar soli to zło"
Lubisz może frytki ? pewnie tak, jak każdy, a czy fajnie by było jakby ktoś podał Ci np 100 czy 200 g frytek i wszysztko oblał 300g keczupu, no chyba nie ;/ ok lepiej już nic nie pisać, bo staniesz w obronie
Przy kebabie tym najpodlejszym to jest po prostu mielonka. Przy zbyt długiej obróbce termicznej a i często podgrzewaniu w mikrofali traci za dużo wody i staje się za słone. Jednak w tym przypadku solą najmniej bym się