Aktywne Wpisy
Trabancik +39
Czas na sobotnią kontrolę tapet na telefonie, zapraszam serdecznie do wysyłania screenshotow.
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
Ja zaczynam
#glupiewykopowezabawy
josb515 +779
Rozpocząłem/am poważną naukę języka polskiego.
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Dowiedziałem/am się, że w przeciwieństwie do angielskiego litera y jest samogłoską i zrozumiałem/am, dlaczego jest tak wiele zyk, cz, sz, rz. Nauczyłem/am się również, co oznaczają znaki ó, ś, ź, ń. Mam nadzieję, że za miesiąc będę mógł/mogła czytać mikroblogi na Wykopie bez użycia tłumacza.ᕙ(⇀‸↼‶)ᕗ
#nauka #porea #korea
Ponoć majnowsza oferta Kremla dla Waszyngtonu:
Ukraina musi całkowicie wycofać się z obwodów donieckiego i ługańskiego;
Federacja Rosyjska przekaże Ukrainie elektrownię atomową Zaporoże i kontrolę nad zdemilitaryzowaną 100-kilometrową strefą wzdłuż Dniepru do Morza Czarnego;
Ukraina musi zobowiązać się do nieodcinania dostaw wody na Krym;
Ukraina powinna zapisać swój niezaangażowany status w Konstytucji i nie wstępować do NATO ani innego sojuszu;
Ukraina powinna zapisać w Konstytucji koncepcję „armii czasu pokoju” liczącej 350 tys. ludzi i posiadającej ograniczony wykaz uzbrojenia, np. nie więcej niż 125 samolotów bojowych;
Krym definiuje się jako specjalne zdemilitaryzowane terytorium podwójnie podporządkowane Ukrainie i Federacji Rosyjskiej;
Stany Zjednoczone znoszą zakaz dostaw wysokich technologii do Federacji Rosyjskiej, a także znoszą sankcje wobec kompleksu naftowo-gazowego i systemu bankowego;
Federacja Rosyjska jest gotowa omówić przekazanie Ukrainie w całości obwodów zaporoskiego i chersońskiego;
Federacja Rosyjska nie ma nic przeciwko przystąpieniu Ukrainy do UE;
natychmiast po rozpoczęciu negocjacji o rozejmie w formacie Rosja-USA-Chiny-UE-Ukraina należy wprowadzić zawieszenie broni na linii frontu;
konieczne jest wznowienie traktatu w sprawie rakiet krótkiego i średniego zasięgu Ukraina musi go podpisać;
Ukraina, po podpisaniu staje się wrakiem, miliony mężczyzn z niej wyjedzie, będzie państwem niemal upadłym,
Rosja po paru latach po prostu przekupi tamtejsze elity, wprowadzi agenturę i będzie nowy Janukowycz.
Z drugiej strony, rosja teraz nie może tak łatwo wychamowac gospodarki wojennej, straty są nieodwracalne, musiałaby produkować dalej i zaatakować państwa bałtyckie, bo inaczej czeka ja potężna recesja
Słowo klucz - jakieś. A jak pisali, Rosja za 2, 5, 10 lat wejdzie sobie znowu, bo tylko arsenał jest gwarantem.
Imo to kaczka to prędzej oferta Waszyngtonu dla Ruskich. Ruscy mieli by oddac 3/4 zdobyczy terytorialnych w zamian za zdjęcie sankcji i jeszcze sami to zaproponowali? I do not believe that. Nie po to wyrżneli sobie lądowe połączenie z krymem by teraz je oddać.
Sugeruje troche poczytac zamiast propagowac dezinformacje tak definitywnymi stwierdzeniami.
Nawet Ukrainska minister mowi ze US i Niemcy sa
@wiciuWw46_xD: No i świetnie. Tak samo zachód się obawia o aktywa w Chinach i w Rosji. Niech wiedzą że wojna się dla nich skończy w dupie.
Te co chciały wyjechać przecież znacjonalizował. Przejął majątek tych firm co nie chciały funkcjonować.
Wiesz jakie obroty handlowe oraz jak powiązana jest gospodarka UE z Chinami? Zdajesz sobie sprawe jakie konsekwencje mógłby mieć taki ruch z próba przejęcia aktywów? Przedewszystkim w przemyśle farmaceutycznym czy technologicznym
Ani US i UE oraz ani Chiny i Rosja na radyklane kroki sie nie będą decydować. Przecież kazdy traktuje wojne ukraina-rosja jako proxy.
USA ma
@Leniek Tam nie było żadnych gwarancji bezpieczeństwa(security guarantee) tylko "security assurance", czyli my was nie zaatakujemy ale bronić przed kimś to nie
No tak na pewno będą twierdzić rosjanie że amerykanie wywołali tę wojnę żeby zarabiać xd
Na ten moment odbiła się negatywnie na szanse demokratów na zwycięstwo więc byłoby to co najmniej
@spinor: Niemcy po pierwszej wojnie też się tak zdemilitaryzowały że po 20 latach rozjechaly ponad pół Europy,
Trzymac kacapa jeszcze 2 lata - to zwiazane jest ze smiercia setek tysiecy ukraincow i to jest koszmar, ta wojna powinna sie skonczyc jak najszybciej - Ukraine dozbroic po zeby tak zeby Ruscy juz nigdy nie pomysleli zeby ich znowu