Wpis z mikrobloga

Mircy, probuje podlaczyc lampe, niby prosta sprawa, mam 3 kabelki, brazowy fazowy (L), niebieski neutralny (N) i uziemnienie (PE). W lampie tak samo, kostka z dziurami na 3 kable w tym samym kolorze.

Podlaczylem kolor do koloru wszedzie ale nie dziala ( ͡° ʖ̯ ͡°) Druga lampe, identyczna podlaczylem w drugim pokoju i tam smiga.

Sprawdzalem probnikiem kazdy z kabelkow i wyglada, ze faza jest. Co ciekawe swieci mi sie na brazowym i neutralnym tak samo, uziemniony tylko nie. Nie znam sie ale czy tak powinno byc? Mam jakos spierdzielona instalacje w tym miejscu? Probowalem podlaczyc brazowy do brazowego i zamiast niebieskiego dac uziemienie ale dalej nie swieci :/

Sprawdzalem zarowke i gwint od tej lampy normalnie dziala w innym miejscu.

Wiem, ze poprzedni wlasciciel tam mial powieszona inna lampe i swiecila normalnie, a raczej nic nie bylo psute ani wiercone w miedzyczasie.

Jakis pomysl jak to podlaczyc?

#elektryka #majsterkowanie #budownictwo #remontujzwykopem #remont
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kielbasiarz: jak probówka świeci na niebieskim to znaczy, że jest luźny (niepodłączony) przewód. Musisz zajrzeć do puszki włącznika co tam się dzieje.
  • Odpowiedz
@Kielbasiarz: Jeśli fazerka świeci Ci na niebieskim to znaczy, że nie masz dobrze połączonego neutralnego.
Może na kostce z drugiej strony chwyciłeś śrubą żyłę razem z izolacją, a jeśli nie przy lampie to w puszce albo łączniku nie ma styku neutralny
  • Odpowiedz
Wiem, ze poprzedni wlasciciel tam mial powieszona inna lampe i swiecila normalnie, a raczej nic nie bylo psute ani wiercone w miedzyczasie.

@Kielbasiarz: jakiś uj podłączył drugą fazę na niebieskim, a N dał na żółtozielonym, bo po do 4 żyłowy kabel kupować, przynajmniej tak to wygląda, do weryfikacji na miejscu. Zapewne jest włącznik świecznikowy w tym pokoju.
  • Odpowiedz
@wypokowy_expert: oo, tak też może być.
@Kielbasiarz: Teoretycznie mógłbyś podłączyć niebieski z lampy do żółto/zielonego z sufitu, a brązowy z lampy do niebieskiego z sufitu i zobaczyć czy działa (najwyżej wywali różnicówkę, z tym że takie testy to rób jak masz jako takie pojęcie :D), ale ja bym mimo wszystko zajrzał do puszek i obadał co jest grane.
  • Odpowiedz