Wpis z mikrobloga

• 0
@iamjashin: nie wiem jak to wygląda szczegółowo, ale banki co jakiś czas zmieniają procedury i wysyłają doradcom kredytowym. W tym przypadku to z PKO więc pewnie kolejne też zaraz wprowadzą. Info z grupy o kredytach, myślę, że można się zastanawiać skąd taka zmiana teraz ;)
  • Odpowiedz
@nika_blue
To samo masz w informacji o ryzyku zmiennego oprocentowania.
Podnieśli stopy i co? Wzięli kredytobiorcy na siebie czy dostali prezent od państwa i wakacje? XD
Tutaj tak samo, zaraz by była interwencja i pewnie jakaś gwarancja pokrycia z BGK dla banku albo inne cuda.
Tutaj się dba o elektorat ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
@nika_blue: brałem kredo z PKO BP na końcu stycznia tego roku (#bk2% of kors ( ͡° ͜ʖ ͡°)), i w umowie kredytowej jest mnóstwo punktów o dodatkowym zabezpieczeniu w przypadku utraty wartości przez nieruchomość....
  • Odpowiedz
  • 0
@bdg-bro: ok z tego co tam dalej było napisane chodziłi o to, że bank wycenia nieruchomość po swojemu i dowiesz się na ile jak rozpatrzą wniosek pozytywnie. Chyba żeby przygotować klientów, że mogą nie dostać bańki na kawalerkę.

Oczywiście podobny zaspis już był ale teraz jest doprecyzowany. Po prostu taka ciekawostka, że podkreślają to w nowej procedurze która wejdzie od pon.
  • Odpowiedz
@nika_blue: to co ja wyczytałem, to Bank ma prawo żądać dodatkowego zabezpieczenia (np. w gotówce, innej nieruchomości itp.), jeżeli w trakcie spłaty okaże się, że rynkowa wartość nieruchomości zmalała do tego stopnia, że kwota zobowiązania wobec Banku przewyższa jej aktualną wartość....
  • Odpowiedz